Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Leaf: Prodej v Irsku a Portugalsku startuje, cena 30 tisíc Euro

Dariusz Szynder
Diskuze (27)
V posledních dnech července začal Nissan v Irsku a Portugalsku přijímat objednávky na svůj první elektromobil Leaf. Ve Velké Británii bude možno Leaf objednávat od 1. září.

Ve Spojených státech a Japonsku zaznamenal Nissan od dubna letošního roku již 23 tisíc internetových objednávek na svůj elektromobil Leaf. Protože podobný zájem firma očekává také v Evropě, postupně spouští rezervace také na starém kontinentu.

Od 30. července mohou Leaf objednávat v Portugalsku a Irsku, začátkem září přibude Velká Británie. Díky vládním úlevám se cena automobilu pohybuje na těchto evropských trzích v přijatelném rozsahu. V Portugalsku byla cena stanovena na 30 250 euro (necelých 747 000 korun), v Irsku 29 995 euro (zhruba 740 000 korun) a ve Velké Británii na 23 990 liber (asi 715 000 korun) včetně baterií. Provozní náklady Nissan vycenil zhruba na 27 korun na 100 km.

Zákazníci se mohou registrovat na internetových stránkách Nissanu. K přijetí objednávky bude potřeba složit vratnou zálohu 300 euro (257 liber). Registrovaní zájemci pak budou mít možnost vyzkoušet si nový Nissan Leaf během prosincových testovacích jízd. První exempláře budou předány portugalským zákazníkům v lednu, Irové si musí počkat do února, Britové se dočkají v březnu. O uvedení Leafu na český trh se uvažuje až po roce 2012, zejména proto, že zde není zatím vybudovaná potřebná infrastruktura.

Nissan Leaf je na pohled běžný pětidveřový hatchback s vyšší stavbou karoserie. Kromě místa pro pět cestujících nacházejí lithiové baterie umístěné pod podlahou. Pod kapotou nalezneme elektromotor na střídavý proud, který dává nejvyšší výkon 80 kW a maximum jeho točivého momentu je 280 Nm. Základní parametry motoru jsou tak srovnatelné s moderními dieselovým šestnáctistovkami, nejvyšší rychlost Leafu přesáhne 140 km/h.

Dojezd podle americké normy US LA4 přesahuje 160 km. V režimu rychlého nabíjení trvá dobití baterií z 0 na 80 % jejich kapacity necelých 30 minut, plné nabití standardní nabíječkou trvá zhruba osm hodin, v praxi tedy přes noc.

Doporučujeme
Nissan Leaf: Věk elektromobilů začíná

Dariusz Szynder
Diskuze (27)
6. 8. 2010 11:35
Re: zajímavé
Ne, nevidel, ony se vubec stresni okna delaji velice minimalne.

Sibr, budu hadat, to bude asi termin pro stresni okno, ktery pouzivaji primarne dve skupiny lidi - uhroviti mladicci s ksiltem otocenym na ucho co si prave poridli vylitaneho pasika v cerne barve, s cernymi okny a s hustokrutym cipem, ktery ma nalitano teprve 600Tkm a jezdi v nem styl ponorka, tj. sedacku nadoraz dolu, operadlo nalezato ze jim z boku sotva couha hlava a na cestu koukaji skrz otvor mezi vrchem pristrojove kaplicky a hornim vencem volantu (i kdyz nekdy mam pocit ze musi mit na strope prilepene zrcatko kterym na tu cestu koukaji odrazem). No a druha grupa jsou borci co jim ty auta prodavaji = bazarista v teplacich s min. 6 pruhy, mokasinach a tlustym zlatym retezem na krku. Asi tvoje krevni skupina.

Uz jsem ti napsal co se da koupit za 20k, holt nema to "šíbr se solárkem", což je věc naprosto diskvalifikující >:D
Tu uzasnou slevu kterou ti nabídne Nissan z tech dotovanych 30T EUR bych chtel videt...
Avatar - pelikoš
5. 8. 2010 23:03
Re: zajímavé
pořád jsem nevidel zy spousty
5. 8. 2010 18:38
Re: zajímavé
ty jsi nikdy nevidel auto se solarnim panelem v sibru? jak velkej je asi tak sibr? treba Mercedes, BMW, Audi, VW a dalsich? ty pidipasku :-)

tajne doufam ze vis co je to stresni okno/sibr?

ale ze me to vubec prekvapuje, clovek co zrejme vybavu v aute moc nepotrebuje je jasny ze se mu zda vybava v Leafu temer nesmyslna a vlastne kdejaky auto za 20k euro tu vybavu ma taky >:-[] mimochodem slevy se sem tahat nemusej, to je neco co si vyjednava kazdy zakaznik sam a daji se poridit jak u Skodovky tak u Nissanu, a vhledem k tomu jake ma na CR trhu Skodovka postaveni, tak ty slevy v jejim pripade nijak zavratny nejsou
Avatar - gld
5. 8. 2010 14:07
Re: rarita
ďalší jasnovidec a/alebo dlhoročný majiteľ elektrického auta :-!
Avatar - gld
5. 8. 2010 14:04
Re: zajímavé
Taxík s-klasse? 7er? Drbe?