Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vzácný Nissan Skyline GT-R M-Spec Nür je na prodej. Může stát přes 10 milionů

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

V Americe se začíná prodávat legendární Nissan Skyline GT-R v jedné z nejvzácnějších verzí, pojmenované M-Spec Nür. Konečná prodejní cena může přesáhnout i deset milionů korun. Je jeden z pouhých 24 kusů ve stejné specifikaci.

Nissan Skyline GT-R je opravdovou automobilovou legendou. Bájná „Godzilla“ z Japonska se ve světě proslavila zejména díky populárním počítačovým závodním hrám i kultovní hollywoodské filmové sáze Rychle a zběsile. Sběratelská hodnota všech generací v posledních letech raketově vzrůstá a za opravdu vzácné specifikace dnes zaplatíte i desítky milionů korun. Zejména, když mají malý kilometrový nájezd a jsou ve stavu nových aut.

Americký aukční dům Mecum Auctions zveřejnil novou nabídku na Nissan Skyline GT-R nejslavnější generace R34 v exkluzivní specifikaci M-Spec Nür. Japonská značka začala vrcholnou verzi V-Spec II Nür a M- Spec Nür prodávat v únoru 2002, když jí oslavil německý závodní okruh Nürburgring, kde tehdy nejmodernější Skyline GT-R vyvíjela a testovala. Následně ji vyrobila v pouze tisíci kusech a dnes je jednou z nejžádanějších variant.

Z tisícovky těchto skylinů navíc bylo jen 285 kusů vyrobených v luxusnější výbavě M-Spec, protože automobilka upřednostnila sportovnější variantu V-Spec II. Hlavními novinkami byly komfortnější tlumiče a kožený interiér s elektricky vyhřívanými sedačkami. Písmenko M v továrním pojmenování znamenalo „Mizuno“ a oslavovalo Kazutoši Mizuna, šéfa vývoje modelů GT-R.

Video se připravuje ...

A teď už pojďme k nabízenému kousku, protože i ten láká na velkou zajímavost. Ze všech vyrobených modelů M-Spec Nür jich bylo pouze 24 vyrobených v tomto černém odstínu. Prodávaný skyline navíc od opuštění výrobní linky v roce 2002 najel pouze 4023 kilometrů. V dnešních dnech se nachází v Americe, kam byl dovezen loni v dubnu. S letošním rokem 2024 tam totiž Skyline GT-R R34 konečně splňuje pravidlo o legalitě registrací aut starších 25 let. Pokud vám teď nevychází počty, právo zakládá na datu homologace – u generace R34 tedy roce 1999.

V tuningové komunitě, kde se Skyline obecně proslavil, je současně velkou zajímavostí, že je kompletně originální. Dodnes má tovární šestipaprsková kola a pod kapotou má ikonický dvěma turbodmychadly přeplňovaný řadový šestiválec RB26DETT ve specifikaci N1 s manuální převodovkou a pohonem všech kol ATTESA E-TS s aktivním zadním diferenciálem.

Mecum Actions u prodávaného Skylinu GT-R M-Spec Nür neuvádí žádnou očekávanou cenu, ale před přibližně rokem se v Austrálii prodal podobný kousek ve slavném odstínu Millenium Jade a nájezdem 44.000 kilometrů za více než deset milionů korun. Můžeme tak očekávat, že tento černý exemplář může dosáhnout ještě vyšší prodejní ceny. Oficiální dražba proběhne začátkem března v americkém Glendale.

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Doporučujeme