Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Qashqai e-Power vs. Renault Austral E-Tech Full Hybrid – Totéž, ale jinak

Michal Dokoupil
Diskuze (5)

Hybridní Renault Austral i Nissan Qashqai stojí na stejném základě, patří do téhož „koncernu“ a navzájem se sobě podobají i při pohledu do tabulek. Přesto ukazují, že i dva pokrevní sourozenci mohou být odlišnými osobnostmi.

Jedním z témat automobilového světa posledních pár dekád je konsolidace. Koncerny se spojují do větších celků, nezávislé automobilky již téměř neexistují a sdílení techniky je hlavní cestou k úsporám. Jedním z takových projektů je aliance Renaultu, Nissanu a Mitsubishi, která se ale od jiných koncernů liší. Třeba už tím, že jejich spojení je docela volné a do budoucna se má ještě rozmělnit. Francouzsko-japonská kooperace i přes sdílení techniky dává každé ze svých značek dosti volné ruce. Ačkoliv většina aut aliance stojí na sdílených platformách, navzájem se umí dost odlišit. Ukázkovým příkladem je testovaná dvojice.

Renault Austral i Nissan Qashqai třetí generace stojí na totožné platformě CMF-CD a míří do stejné kategorie. Na papíře působí podobně, přesto jsou v něčem velmi odlišné – rozhodně více, než bychom od jednoho koncernu očekávali. Nejvíce je to vidět na přístupu k hybridnímu pohonu. Zatímco Renault jako jediná evropská automobilka staví klasicky koncipovaný paralelní hybrid se 400V napětím, Nissan experimentuje s netradičním sériovým hybridem, kde spalovací motor nikdy přímo netočí koly. Rozhodli jsme se proto zjistit, který přístup je pro uživatele lepší.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Michal Dokoupil
Diskuze (5)

Doporučujeme

24. 1. 2024 13:34
Re: Strcte si premium
👍👍👍
14. 1. 2024 11:22
Re: Strcte si premium
presne... to by me museli platit oni abych takovou srovnavacku cetl.... 8-s
14. 1. 2024 10:29
Re: Strcte si premium
Redakce, potažmo vydavatel, ještě nepochopil, že to nikoho premium nezajímá a nečte to. Článek je navíc o naprosto nezajímavých autech :-[]
Avatar - Ja Prvni 123
13. 1. 2024 22:12
Strcte si premium
treba za klobouk.

Nebo tak nekam.