Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Leaf slaví úspěchy, v plánu je výroba dalších elektromobilů

Jan Mička
Diskuze (62)
Nissan slaví s elektromobilem Leaf nebývalé úspěchy. Automobilka proto do budoucna uvažuje o výrobě dalších čtyř nových modelů.

Prodeje Nissanu Leaf trhají rekordy. Zatímco loni bylo do července prodáno pouze 3543 modelů, letos je to za stejné období víc jak trojnásobek. Na lichotivých číslech se velkou měrou podepsalo přesunutí výroby Leafu do továrny v Tennessee.

Zdejší továrna je schopna pokrýt plán na výrobu 150.000 vozů a 200.000 lithium-iontových baterií ročně. Jelikož ale až tak velký zájem o Nissan Leaf nebude, vznikl prostor pro vývoj a výrobu dalších nových modelů. Mimo Leaf se počítá s elektrickou verzí velkoprostorového Nissanu NV200 a také hatchbackem Infiniti, který by s Leafem sdílel společný základ. O dalších dvou modelech se zatím mlčí.

V kurzu však není jen výroba elektromobilů, ale také vývoj zařízení na jejich dobíjení. Klasickým plug-in systémům už totiž pomalu zvoní hrana a v budoucnu bude vše probíhat bezdrátově. První vůz, který umožní toto dobíjení, by měl nést logo Infiniti.

Jan Mička
Diskuze (62)
Avatar - Bazalt
2. 9. 2013 22:34
Re: Osobní zkušenost
Někteří lidé auto na výlet nepotřebují vůbec, co naopak chtějí je něco jako Leaf. Říká se tomu cílová skupina...
Na výlet po Čchách dojezd stačí. Co chybí je síť nabíječek.
Pak je skupina lidí kteří auto nepotřebují vůbec protože dál se dá lépe dojet autobusem, vlakem, letadlem a pak si půjčit auto na místě podle potřeby.
Ano, ano. Až bude stát půlku a dojede 2x dál. Tou dobou budou určitě auta na spalovací motor stát taky půlku a dojedou 2x dál než nyní že :-)
Mimochodem máš představu jakou má Leaf výbavu? Podobná auta se pod 500-600 tisíc taky nevejdou.
1. 9. 2013 09:02
Re: Skaredy zemiak
Klid, on je Nissanem a zvlášť Leafem postiženej >:D
1. 9. 2013 09:01
Re: No je to hnus, ale...
Přesně moje řeč :yes:
Avatar - Ham.
1. 9. 2013 00:59
Re: Success
Cca před dvěma měsíci byl rozhovor na automotive news s vicepresidentkou Nissanu pro EV, kde byla dotázána, zda budou stavět další továrnu na elektry a ona přiznala, že původní plány na prodeje byly násobně větší a že prodeje nejdou tak, jak se čekalo a že tedy zatím ne, protože i tak mohou vyrábět desetkrát víc než dnes a že se Nissan nyní bude plně soustřeďovat na alespoň částečné vytížení již postavených kapacit a hledat synergie s Renaultem. Jinak řečeno, velké oči, realita je úplně jinde. Konec konců je veřejným tajemstvím, že za vyhazovem Tavarese jsou mimo jiné jeho spory s Ghosnem o EV, Ghosn je tlačí hlava nehlava, Tavares chtěl zabrzdit, protože viděl skomírající prodeje a ztráty Renaultu v této oblasti, které jsou značné.
31. 8. 2013 23:10
Re: to neni mozne
A Kapsch bude zit z ceho? >:D