Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Sparky: Z Leafu se stal pickup (+video)

David Bureš
Diskuze (5)
Některé nápady se zdají být šílené. U Nissanu se jeden takový rozhodli realizovat, výsledkem je červený pickup s elektrickým pohonem.

V našich končinách nejsou pickupy tak oblíbenými vozy, naopak Američané je milují. Obliba takových aut společně s rostoucími prodeji elektromobilů znamená, že se v americkém centru Nissanu rozhodli tyto segmenty spojit. Výsledkem je Nissan Leaf Pickup, přezdívaný Sparky.

Sparky je opravdu netradičním pickupem. Automobil vychází z elektromobilu Leaf, korba ale pochází z pickupu Frontier. Základní tvar zádě výchozího elektromobilu ale zůstal zachován. O vznik pickupu se postarali inženýři technického centra Nissanu v arizonském Stanfieldu, jmenovitě Roland Schellenberg a Arnold Moulinet.

„Potřeboval jsem projekt nutný pro teambuldingovou aktivitu, abychom více spojili členy týmu. Zároveň jsme potřebovali nákladní vůz, něco pro jízdu po okolí, nákupní vůz,“ odhaluje příběh za vznikem Sparkyho Schellenberg.

Práce na voze zabraly několik měsíců. Moulinet tvrdí, že jakmile se o nápadu pickupu na základech Leafu dozvěděl, pracoval do čtyř do rána na různých návrzích jeho tvarů. Nakonec bylo rozhodnuto o použití upravené korby z Frontieru.

Sparky je teď členem podpůrného týmu v technickém centru Nissanu ve Stanfieldu. To se rozkládá na 1.234 hektarech, do jednotlivých jeho částí tak pracovníci mají celkem daleko. Sparky převáží potřebný náklad pro zde zkoušené vozy, součástí arizonského střediska je devět kilometrů dlouhý vysokorychlostní ovál nebo čtyři testovací dráhy pro testování životnosti, spolehlivosti a komfortu.

Nissan Sparky není prvním takovým netradičním pickupem. V minulosti třeba vznikl Mini Paceman Adventure nebo opravdu šílené BMW M3 Pickup.

David Bureš
Diskuze (5)
21. 9. 2014 21:19
Re: dnes v Tatrach
PARÁDNÍ AKCE JJ :yes: :-)
21. 9. 2014 14:35
Re: dnes v Tatrach
Vidiš a já bych řekl, že mu to nikterak nepomohlo, je to pořád stejně hnusný auto >:D
Avatar - pelikoš
21. 9. 2014 08:50
Re: dnes v Tatrach
přesně, řekl bych, že se ten pick-up opravdu povedl :yes:
20. 9. 2014 21:13
Re: dnes v Tatrach
To asi len u vás bolo zlé počasie, aby si sedel doma a v tých Tatrách im to nekazil. Ešte by si im tam spravil nejaký skrat, veď ty elektromobily nemáš rád, tak sa nekasaj.
Inak dnes bolo nádherné slnečné počasie, na východe sa to skazilo asi kvôli tebe. Zajtra radšej tiež seď doma, aby ti za to niekto vonku nenaložil. >:-[]

Amíkom kvitujem, že nešlo o samoúčelnú prestavbu "pre oko", ale kvôli rýdzo praktickému účelu. Navyše to nevyzerá zle. :yes:
Avatar - 3_diamanty
20. 9. 2014 20:32
dnes v Tatrach
[odkaz] ;-) --- prvy medzinarodny zraz elektromobilov na slovensku ....

skoda ze som tam dnes nemal cestu.... pocasie bohuzial ale dnes stejne moc vyletom neprialo....