Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový závodní Ford GT i klasický GT40 jako modely z Lega (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Ford a Lego představují nejnovější výsledek své spolupráce. Prvním je nejnovější závodní GT a druhým jeden z nejslavnějších GT40.

V bohaté nabídce společnosti Lego figuruje pěkná řádka stavebnic automobilů od jednodušších, jakými jsou například Fordy Mustang, F-150 Raptor a Model A až po špičkové stavebnice Ferrari F40 nebo Mercedes-Benz Arocs 3245 a k nejnovějším patří Volkswagen Beetle.

Vedle běžně dostupných stavebnic vzniká z kostiček Lega i celá řada jedinečných modelů. Jako příklad může posloužit kopie obytného přívěsu T@B Cult od společnosti Knaus Tabbert v životní velikosti nebo nejnovější třetinové modely letošního závodního Fordu GT a klasického Fordu GT40 z roku 1966.

Za vznikem modelů dvojice okruhových závodních speciálů stojí samotná automobilka Ford, která je využije v rámci své vlastní propagace při letošní 24 hodinách Le Mans, pořádaných ve dnech 18. a 19. června.

Ford uvádí, že za vznikem modelu nového závodního GT stojí tři týdny práce, 40.000 kostiček Lega a spousta trpělivosti. V případě klasického GT40 je pak situace velmi podobná. Krátké video odhaluje, že při stavbě modelů významně pomáhají jejich vizualizace s přesným usazením každé kostičky.

První z dvojice modelů je replikou Fordu GT připraveného pro letošních 24 hodin Le Mans se startovním číslem 66, zatímco druhý připomíná Ford GT40 z roku 1966. Tehdy cílem projela trojice zástupců modrého oválu na prvních třech místech a vítěznou byla s ohledem na počet ujetých kol vyhlášena novozélandská dvojice Bruce McLaren a Chris Amon, jejichž Ford GT40 Mk II nesl startovní číslo 2.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
17. 6. 2016 03:03
Kostičky Lega jsou hranatý...
...a proto se z nich dělají lépe funkcionalistický domečky jako je třeba vila Tugendhat [odkaz] než soudobá, už ne až tak moc hranatá auta [odkaz] (to má být Mustang) nebo ta jako v primárním článku. ;-\
Avatar - Pekelná Micinka
16. 6. 2016 23:27
Re: To muselo dát práce
>:-[]
16. 6. 2016 15:41
To muselo dát práce
a přitom taková blbost >:D