Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Corsa slaví třicetiny

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
V Rüsselsheimu oslavují třicáté výročí Corsy. Ta má na svém kontě čtyři generace a okolo 20 milionů vyrobených vozů včetně sesterských modelů v rámci koncernu General Motors.

První generace Opelu Corsa se začala vyrábět 30. srpna 1982 ve výrobním závodě Figueruelas ve španělské Zaragoze. Ten byl založen právě kvůli produkci moderního malého automobilu značky Opel.

Do roku 1982 byl nejmenším a zároveň i nejlevnějším Opelem v nabídce Kadett D, jehož karoserie byla dlouhá 3,98 m. První Corsa měla karoserii dlouhou 3,62 m a vstoupila do stále populárnější kategorie malých hatchbacků, v níž již soupeřily například Ford Fiesta a Volkswagen Polo.

Za třicet let bylo v Evropě vyrobeno a prodáno téměř 12 milionů Opelů Corsa ve čtyřech generacích. Do srpna letošního roku jich bylo ve španělském podniku vyrobeno 9,3 milionu a dalších 2,5 milionu jich vyjelo z továrny v německém Eisenachu, kde byla produkce Corsy spuštěna v červnu 1993.

Opel uvádí, že při započítání všech globálních derivátů bylo vyrobeno přibližně 20 milionů vozů modelové řady Corsa. Mimo Evropu byla a je Corsa vyráběna a nabízena pod značkami Chevrolet v Latinské Americe, Holden v Austrálii, Opel v jižní Africe a Buick v Číně.

Modelová řada Corsa v současné době představuje více než 28 % všech prodejů značek Opel a Vauxhall a je tak jejich druhým obchodně nejúspěšnějším zástupcem po modelové řadě Astra, na kterou připadá okolo 30 % prodejů.

Corsa a od ní odvozené modely byly během třiceti let nabízeny v řadě různých karosářských verzí od pro Evropu tradičních tří a pětidveřových hatchbacků k sedanům, kupé a combi až po čtyřmístný kabriolet, dvoumístný spider a pick-up.

Vedle bohaté palety karosářských verzí se může Corsa pochlubit i širokou škálou motorizací od ekonomických a k životnímu prostředí přívětivých modelů ecoFLEX až po sportovně laděné GSi a hoth-hatch OPC.

Prozatím poslední provedení 1,3 CDTI ecoFLEX s výkonem 70 kW (95 k) je mimo jiné vybaveno systémem Start/Stop a je podle automobilky nejúspornější Corsou se spotřebou paliva 3,5 litru nafty na 100 km.

Vrchol nabídky pro zájemce o sportovní svezení u Corsy představuje provedení OPC s přeplňovaným zážehovým čtyřválcem o objemu 1,6 litru s výkonem 155 kW (210 k) ve verzi OPC Nürburgring Edition. Tento třídveřový hatchback je schopen dosáhnout rychlosti 230 km/h a akceleruje z 0 na 100 km/h za 6,8 s.

Současná čtvrtá generace měla premiéru v červenci roku 2006 na autosalonu v Londýně. Důkladnou modernizaci prodělala v letech 2010 a 2011, kdy Opel nejprve upravil techniku a v následujícím roce se změn dočkal i design.

V letošním roce se Corsa dočkala dalších drobných retuší a především se rozšířila nabídka pohonných jednotek o zážehový čtyřválec 1,4 turbo ecoFlex s výkonem 88 kW (120 k).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
2. 9. 2012 19:53
Re: Dnešní Opely
O "mimoriadne velkom" rozdiele som vedel, ale ze je ten rozdiel az taky ;-\ . Zrejme za to moze GM, ktory si z asi vahy aut ...a tym aj so spotrebou nerobi tazku hlavu. Neviem ako je to v Amerike, ci sa tam jasne snahy o znizovanie hmotnosti auta tak neprejavuju ako v europe.
2. 9. 2012 19:48
Re: gratulujem
I mne sa Opel dizajn velmi, velmi paci. Mala zo znaciek, kde nie je modelu, ktory by nebol pekny. Vie niekto kto je dizajnerom, od kedy pracuje pre Opel a kde posobil dovtedy??? To by mohlo byt zaujimave.
1. 9. 2012 21:18
Dnešní Opely
Současná generace je už na trhu nějaký ten pátek. Doufám, že Opel konečně pochopí, že cesta k úspornosti aut vede skrze nižší hmotnost. Z nižší hmotnosti vyplyne kupa dalších pozitivních vlastností. Už to pochopila kupa automobilek (třeba i Peugeot jehož 207 byla taky hodně mastodontní). Mazda tomuto trendu vévodí. Porovnáme-li hmotnosti Insignie a nové šestky Mazdy (byť zatím jen Ruské verze) docházíme k závěru, že Insignia sedan 1,6T je oproti Mazdě 3 těžší o 340kg (1340kg Mazda vs. 1670 Opel). To je brutální rozdíl.
1. 9. 2012 15:40
30ti letá Corsa
Velká gratulace Opelu, alespoň jeden model vydržel u svého jména ;-) Vždyť tradice je to co se cení ;-)

Btw aktuální vydání Corsy je velmi dobré malé auto. Je to moderní auto s povedeným designem. V interiéru na danou třídu je dost prostoru pro 4 lidi, ale i dokonce v 5ti to na kratší vzdálenost jde. Máme jednu v rodině s motorem 1.2 59kw před FL. Musím říct, že má slušné jízdní vlastnosti a rozumnou spotřebu vzhledem k svému určení. Převážně se pohybuje ve městě a okolí, pár krát za rok zamíří i na delší vzdálenosti :yes:

Takže za mě, jen tak dál Corso :yes:
31. 8. 2012 14:17
Re: gratulujem
Maj krásný auta Opely , jen škoda že se jim tak nedaří :-(