Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Peugeot připravuje elektrickou 208. Od běžné varianty se příliš lišit nebude

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Francouzská automobilka připravuje čistě elektrickou verzi modelu 208. Na silnici ji však poznáte jen při hodně pečlivém zkoumání.

V příštím roce obohatí trh elektrických vozů Peugeot 208. První informace ze zákulisí automobilky prozrazují, že ve srovnání s konvenčně poháněnou variantou se dočkáme jen minimálního množství designových změn.

Francouzský elektromobil dostane architekturu e-CMP, což je platforma CMP skupiny PSA uzpůsobena pro čistě elektrické vozy. Její nasazení se očekává i pro další modely skupiny s různými elektromotory.

Pokud jde o interiér a exteriér, očekávají se vskutku decentní změny. Po vzoru ostatních elektromobilů dostane automobil zaslepenou masku, v infotainmentu pak přibudou informace a data, která se vážou k vozům s čistě elektrickým pohonem.

„Auto nemusí křičet do světa, že jde o elektrickou verzi. Elektromobil doplní současnou nabídku modelu 208, nejde o verzi, která by měla žít vlastním životem odděleně,“ uvedl Gilles Vidal, šéfdesignér Peugeotu.

Stavíte-li elektromobil z již existujícího modelu, musíte se poprat s několika záležitostmi, které Vidal v rozhovoru taktéž popisuje: „Zvuky převodovky a hluk od pneumatik jsou bez spalovacího motoru výraznější, proto jsme se je u elektrické 208 snažili eliminovat.“

Peugeot tak k nabídce elektromobilů přistupuje značně odlišně, než třeba německý Volkswagen, který připravil vlastní rodinu I.D.. „Prozatím nemáme v úmyslu představit samostatné elektrické odvětví. Platforma e-CMP umožňuje, že naše modely můžeme nabídnout se širokou paletou pohonných jednotek,“ dodává Vidal a upozorňuje na dřívější cíl značky, která chce do roku 2025 nabídnout elektrickou verzi každého svého modelu.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
8. 9. 2018 09:27
Dobrá zpáva
Je do dobrá zpráva, ale pořád čekám na elektromobil do 600 000kč s dojezdem alespoň 200km, ale nesmí být tak malinkatý jako eUP nebo Zoe...