Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pokuta za 290 km/h na švýcarské dálnici: 780 tisíc eur (19,4 milionu korun)

Aleš Dragoun
Diskuze (263)
Švýcaři mají na dálnicích rychlostní limit 120 km/h, to ale nebránilo jistému sedmatřicetiletému Švédovi jej razantně překročit.

Náčiní k tomu měl ideální: černý Mercedes-Benz SLS AMG. Z něj sedmatřicetiletý Skandinávec na dálnici A12 Bern-Lausanne dostal 290 km/h, jenže měl smůlu. Mezi městy Flamatt a Guin v kantonu Freiburg mají policisté nový radar a ten jej bez problémů změřil. Starý typ končil na 220 km/h.

Řidič navíc takto upaloval v době oběda. Zřejmě chtěl na vlastní kůži poznat pohostinnost obyvatel země helvétského kříže a pospíchal tedy na nějakou chutnou krmi. Policisté jej zastavili těsně před hranicemi a auto skončilo pod zámkem, tedy alespoň dočasně. Piráta silnic čeká pokuta. A ta nebude nikterak malá.

Švýcarské zákony jsou totiž postaveny tak, že její výše je stanovena dle příjmů majitele. V případě rychlého Švéda by mohlo jít o 1,02 milionu švýcarských franků, což je 780.000 eur, nebo chcete-li 19,36 milionu korun (prostému přepočtu z franků na koruny odpovídá suma 18,48 mil., i tak jde o vysoké číslo). Konečný verdikt určí soud, maximálním trestem je pokuta ve výši 3.600 franků po dobu tří set dní, což znamená 1,08 milionům CHF.

Podle Andrease Rohrbacha, mluvčí švýcarského silničního úřadu (Schweizer Strassenbehörde) je běžný postup, že hříšník, který jede rychleji o 50 km/h a více, platí stanovenou výši po dobu 50 dní. V případě porušení pravidel silničního provozu v takovéto míře ovšem zřejmě soudy přikročí k tvrdšímu postihu.

Aleš Dragoun
Diskuze (263)
23. 8. 2010 21:27
Re: Pověsit ho....
Nepluj okolo seba, je to neetické.
23. 8. 2010 21:25
Re: Smutné
Nehovoríš, ale píšeš. Vpodstate ho ospravedlňuješ tým, že sa vlastne nič nestalo. Ale čakať, kým sa skutočne niečo stane, by bolo barbarskejšie ako jedna odstrašujúca pokuta ako výstraha.
Poukazovať na Nemecko je v tomto prípade bezpredmetné, diaľnic bez obmedzenia rýchlosti zďaleka nie je toľko ako si niekto myslí, a premávka tiež často nedovolí ísť za isté hranice.
Švajčiarsko je, pokiaľ viem, suverénny štát, a jeho zákony na jeho území je povinný dodržiavať každý.
Ako by to dopadlo, keby si každý robil čo chce, v zmysle vety "však sa nič nestalo". Ľudia sú totiž nenapraviteľní, čím väčšia demokracia, tým väčší bordel.
23. 8. 2010 21:17
Re: VELICE UCINNE
A si si istý, že takzvaný policajný štát by v konečnom dôsledku nebol lepší ako celá tá slávna demokracia? ;-)
Avatar - jpor (RSKa)
16. 8. 2010 22:05
Re: Komunismus
Poděšení na mé straně: nestretneš a ja som rád že takých mudrcov ako ty a konkrétne Teba nestretnem tiež.
Pozdravuj svoj tábor...
16. 8. 2010 10:15
Re: Komunismus
Když se na tebe dívám, tak jsem si vzpoměl na statistiku nehodovosti dle značek. Na prvním místě tvůj Mercedes a nejbezpečněji jezdí vajíčkáři s Daciema, VW a Škodovkama. Doufám, že budu mít trochu štěstí a nikdy tě na silnici nepotkám. A když tady čtu tvoje názory o blbosti jiných a své vlastní inteligenci, která si dokáže určovat hranice sama, tak tě doufám nepotkám i mimo silnici.