Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Porsche 911 se na špionážní fotce ukázalo skoro celé

Tomáš Dusil
Diskuze (29)
Tradiční Porsche 911 sice možná není tím nejprodávanějším modelem své značky, ale bez něj by to prostě nebylo Porsche.

V souvislosti s připravovanou novou 911, jejíž označení bude 992, se v tisku již objevily úvahy, zda vůz nenabídne také čistě elektrický pohon. O tom se ostatně mluví už od počátku výroby stávající řady 991, přičemž tehdy se tvrdilo, že typický zvuk boxeru budou napodobovat speciální reproduktory. V rozhovoru s Augustem Achleitnerem, ředitelem řady 911, vyplývá, že vzhledem k neustálému rozšiřování elektricky poháněných vozidel si zmíněný muž dokáže představit elektromotor i v zádi Porsche 911.

Znamená to tedy, že se v připravované 911 (992) dočkáme čistě elektrické verze? Achleitner ve zmíněném rozvoru možnost elektrické 911 naznačil, avšak v žádném případě nepotvrdil, že by připravovaná 911 měla být ryzím elektromobilem. Zároveň dodal, že pohon představovaný ležatým šestiválcem s protiběžnými písty je pilířem charakteru tohoto vozu.

Elektrifikace dle vyjádření Achleitnera přesto v připravované nové 911 pokročí. Spíše než o pohon se ale bude jednat o další výstroj a zejména konektivitu. Ta je v současné době u nových aut zákazníky velmi vyžadovaná, soudě podle stále většího množství funkcí, které nabízejí palubní infotainmenty.

V rozhovoru také padla otázka ohledně autonomity řízení. Moderní podpůrné prvky samozřejmě k dispozici budou, avšak na pokročilou autonomitu v tomto případě máme zapomenout. Porsche 911 bez volantu prý nikdy nebude!

Je to ještě 911?

Neméně důležitý je u Porsche 911 jeho vzhled. S každou další generací mají příznivci této řady obavy, zda se příliš neodkloní od linie originálu. Jak se vůz stává stále modernějším, vyvíjí se i jeho design. Asi největší šok zažili nadšenci při představení generace 996. Nutno říci, že pozdější 997 je určitě vzhledově originálu bližší, stávající 991 je pěkná, ale možná až příliš velká.

Jak bude připravovaná nová 911 vypadat, je už více méně jasné. Na internetu se objevilo mnoho fotografií novinky, prohánějící se po testovacím okruhu zcela bez maskování.

Pohled na fotky dává tušit, že z hlediska designu se s příchodem 992 neodehraje taková revoluce jako při představení zmíněné 996 nebo stávající 991. Z boku se auto tváří skoro stejně jako současná 911. Největší změny se tak odehrávají v zadní části vozidla, která je výrazně přepracovaná. Subjektivně se zdá o něco širší než v současném vydání. Navíc vám ihned padne do oka řešení zadních svítilen. Ty bude tvořit souvislý pás podobně jako na současných modelech Panamera a Cayenne. Něco podobného jsme v případě 911 v minulosti viděli už na generacích 964 a 993.

Trochu jako Panamera

Přepracování se samozřejmě dočká také kabina vozidla. Z prvních snímků ještě z části maskovaného interiéru můžeme usuzovat, že tvůrci kabiny nové 911 se nechali inspirovat v kabině současné Panamery. Jde zejména o řešení střední konzoly palubní desky. A také monitoru infotainmentu v její střední části.

Dostupné fotky ukazují, že novinka dostane také inovovaný volant, kupodivu bez seseknuté spodní části věnce. Pokud tomu tak skutečně bude, velmi to kvitujeme. Přístrojový štít obsahuje pět ukazatelů. Pouze prostřední otáčkoměr je však vybavený elektromechanicky poháněnou ručičkou. Díky tomu vypadá velmi klasicky. Zbytek jsou elektronické displeje, na nichž lze teoreticky vzato zobrazit cokoliv.

Jaká bude konkrétní technika nového Porsche, se zatím jen spekuluje. Nová podlahová plošina je připravena mimo jiné i pro zástavbu hybridního pohonu. Naproti tomu se i nadále budeme snad setkávat také s manuální převodovkou, byť dvouspojkový automat PDK bude patrně preferovaný. Jak to bude, se ale dozvíme již brzy. Vůz se ve světové premiéře ukáže na autosalonu v Los Angeles, který se koná od 30. listopadu do 9. prosince. Ale třeba Porsche překvapí a vůz uvidíme dříve už na autosalonu v Paříži.

Tomáš Dusil
Diskuze (29)
10. 9. 2018 16:31
Je fajn
Je fajn, že si pořád drží ten svůj typický vzhled :-)
Avatar - speedfred
9. 9. 2018 12:37
Re: Prostě Porsche!
myslím že na okruhy skôr ľudia berú auta ktoré aj dobre jazdia napriek prekonanej koncepcii. S tým to asi súvisí .
Avatar - speedfred
9. 9. 2018 12:21
Re: Prostě Porsche!
>:D >:D :yes:
Avatar - white label
9. 9. 2018 12:08
Re: Prostě Porsche!
To víš, někteří nečtou Vaculíka ani Hammunu, a proto se (za trest) musí trápit s 911kama na NS. :-O >:D >:-[]
Avatar - white label
9. 9. 2018 12:03
Re: Prostě Porsche!
Bože, sakra, za co jsi se mstil, když jsi dal téhle prázdné Hammunahlavě tělo, se schopností používat klávesnici? 8-s