Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen E-Bugster: Elektrický brouk s vizáží Porsche

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Historie se opakuje. Beetle zase přišel o část tělesné výšky. Schází taky spalovací motor.

Volkwagen návštěvníkům autosalonu v Detroitu představí koncept E-Bugster, který je přímo odvozen ze sériového Beetlu. Od něj se vzhledově liší díky novým nárazníkům a především střeše snížené o tři palce (7,62 cm).

Tvar čelního skla, bočních oken i střechy dává jasně najevo, že designéři se inspirovali speedstery značky Porsche. Hlavní inspiraci lze hledat u poslední 911 Spedsteer a jejích předchůdců z let 1987 až 1994. Právě pro tyto modely bylo totiž možné objednat plastovou střechu, která měla velmi podobné tvary jako ta u konceptu E-Bugster.

Vedle speedsterů Porsche si designéři Volkswagenu určitě zavzpomínali i na studii New Beetle Ragster z roku 2005, která ve srovnání s tehdy vyráběným New Beetlem o 15 cm sníženou střechu.

Pod sportovně laděnou karoserií E-Bugsteru stojící na 20palcových kolech se neukrývá atmosférický šestiválec ani přeplňovaný čtyřválec, ale elektromotor o výkonu 85 kW (116 k) a točivém momentu 270 Nm.

Potřebnou energii mu poskytují lithium-iontové akumulátory o hmotnosti 315 kg, které jsou umístěné pod zadními sedadly a umožňují dojezd okolo 160 km. Vzhledem k premiéře na půdě USA je uváděno, že k dobíjení lze využít 120V i 240V nabíječky. Při využití druhé jmenované lze akumulátory dobít na 80 % za 30 minut.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
9. 1. 2012 14:13
Re: navrat ku korenom ktore zadal Ferdinand Porsche
pokial sa osvedči mini coupe a bude mat dobre predaje ,vw pusti do sveta aj svoju kreaciu snad v podobnej forme ako tento čisty beetle ;-) vyzera dobre motor ma sice zly,ale to nemusi byť nastalo ;-)
9. 1. 2012 13:38
Re: navrat ku korenom ktore zadal Ferdinand Porsche
Vypada to vyborne, akorat pod kapotou to ma spatny motor! ;-\
Jo ekologicka loby ta nas jednou privede do ..... :-(
Ale slusi mu to brouckovi! ;-)
9. 1. 2012 10:18
navrat ku korenom ktore zadal Ferdinand Porsche
Mne sa tento navrat ku kornemom designu podobnemu pre porsche a chrobaka paci ved aj povodne to tak bolo. Vezimte si povodne Porsche 356 [odkaz] povodny VW Beatle [odkaz] a sucastny VW Beatle [odkaz]