Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příchod nového BMW 3 se blíží. Generace G20 chce být sportovnější a luxusnější

David Bureš
Diskuze (6)
Nadcházející generace BMW řady 3 má být sportovněji vypadající než ta současná. Zároveň ale bude chtít být luxusnější.

BMW pokračuje v postupné mezigenerační obměně svých tradičních modelových řad. Před dvěma lety přišla na trh nová řada 7, letošní rok je ve znamení nové řady 5, a tak se pomalu blíží příchod jejich menšího sourozence, řady 3. Nová generace mnichovského sedanu střední třídy, s interním označením G20, je plánována na konec roku 2018.

Přestože příchod automobilu je ještě relativně daleko, na veřejnost již proniká množství informací o novince, a tak už máme dobrou představu o tom, co nová trojka přinese.

Ve srovnání se stávající generací má automobil nabídnout sportovnější design, pečlivá kamufláž zkoušených testovacích prototypů to ale zatím nepotvrzuje, ani nevyvrací. Ani nová trojka přitom nebude dílem nového šéfdesignéra BMW Jozefa Kabaně, ale ještě jeho předchůdce Karima Habiba, který k 1. červenci přestupuje ke značce Infiniti.

Hlavní pozornost designérů přitom byla upřena na interiér, který podobně jako u větších modelů značky nabídne lepší materiály a zpracování, což bylo něco, co se u BMW dosud často kritizovalo. Údajně se počítá s hodně dotykovými plochami místo konvenčních tlačítek, a tak jsme zvědavi na to, jak si automobilka poradila s ovládáním. Ovladač iDrive ale zůstane, jistotou je i aplikace ovládání gesty, známého již z pětky a sedmičky.

Právě z větších mnichovských řad bude použita také platforma nadcházející trojky. Architektura CLAR tudíž bude znamenat zachování pohonu zadních kol (alternativně všech) a nižší hmotnost auta, údajně o 40 kilogramů, což umožní rozsáhlejší využití hliníku nebo karbonem vyztužených plastů. Nová trojka zhubne, a to přestože mezigeneračně vyroste. Na délku má měřit asi 4.703 mm, což by bylo o 60 mm více než dosud, zatímco rozvor se natáhne o 20 mm k 2.830 mm.

Co se týče motorů, tak zákazníky budou lákat dvě varianty M Performance poháněné šestiválci. Prvním má být M340i poháněný přeplňovaným zážehovým řadovým třílitrem o výkonu 265 kW, který doplní M340d se vznětovým třílitrem biturbo o výkonu 235 kW. Jestliže benzinový model bude zadokolkou, u toho naftového se standardně počítá s pohonem všech kol. Později samozřejmě dorazí vrcholná M3.

Většinu nabídky ale budou tvořit čtyřválcové agregáty, přičemž nadále se počítá i s naftovými dvoulitry, které z hlediska prodejů hrají ve střední třídě stále důležitou roli. U jednotlivých agregátů má dojít k mírnému zvýšení výkonu. Zážehové agregáty časem patrně dostanou filtr pevných částic, hovoří se také o využití vstřikování vody. Kvůli přísnějším emisním normám tu bude samozřejmě také plug-in hybrid, a to dokonce hned ve dvou verzích. 330e se zhruba 195 kW doplní slabší 325e se 169 kW. U obou má být použita ta nejmodernější technika, která přinese vyšší dojezd. Možná pak přijde i tříválcová varianta 318i, ta ale dosud nebyla potvrzena.

Z hlediska jízdních vlastností se trojka vrátí ke kořenům a bude chtít nabídnout opravdu parádní svezení. Zkušenosti z větší 5-Series přitom dokazují, že by to nemusela být jen slova do větru. Právě kvůli schopnostem jsou prototypy nové trojky už často k vidění při testování na Severní smyčce Nürburgringu. Z větších řady by měly být převzaty i jednotlivé bezpečnostní systémy, umožňující poloautomatické řízení.

David Bureš
Diskuze (6)
Avatar - praděda7
4. 7. 2017 10:48
Re: Dlouhán....
Asi tak. Já to řešil zrovna tak. Ty jsi také ex Mazda man? MPS?
Avatar - frogman
4. 7. 2017 10:12
Re: Dlouhán....
Nepindajte, hoši. Jednička a dvojka sú nové trojky. :-) Ja som tento "problém" riešil nákupom M140i, a nemohol by som byť spokojnejší. Jej hlavný prínos určite nie je tablet uprostred. ;-)
2. 7. 2017 16:37
Re: Dlouhán....
Bude větší, lehčí, lepší, bude mít skvělé šestiválce i manuál, u mně všechno dobrý. Příplatkovou výbavu tě nikdo nenutí zaškrtávat:)
Avatar - fOE
2. 7. 2017 10:24
Re: Dlouhán....
Souhlasil bych na 100%, kdyby neexistovala rada 2. Ten kdo chce malou trojku, chce s ni blbnout, ten by dost mozna stejne sahnul po kupatku a tomu to ted prave supluje 2er. Kdyby se delala i 2er GC (na zaklade RWD kupatka, ne te nove planovane FWD 1er), pak by to bylo bez pripominek komplet. Takhle ten kdo chce v BMW klasiku a v necoupe karoserii uz pravda nic kompaktnejsi nenajde a to neni ideal.
Na druhou stranu v tech mensich rozmeru nekompromisni reseni nenabidne dneska nikdo (CLA je FWD, A3 sedan je FWD (haldex)...).

EDIT: A na treti stranu :-) je potreba uznaz ze az dnes zacina byt 3er normalne pouzitelne auto pro rodinu, to kdysi neplatilo. Dnes bych si F30 mit doma jako hlavni rodiny wagen predstavit klidne umel.
Avatar - Ja Prvni 123
2. 7. 2017 09:02
Re: Dlouhán....
Je... "trojka" bývala vlastně malé auto. Proto nad ní jsou ještě dvě řady.

Svět se v "xxx" obrací.

Baworák... a hlavním přínosem jsou dotykové plochy a ovládání gesty... fakt takové auto nechci.
Ale je nás asi jen hrstka = automobilka vyrábí to, co prodá... je to jako s dotykovými telefony - je to k zlosti, nepohodlné, baterka nic nevydrží... ale dneska už skoro nikdo nechce nic dělat.
Brzo přestaneme jíst? Budou nás krmit nějak bezkontaktně... možná mikroinvazivně...

Děti už se rodí málo... tam už elektronika vyhrála... aspoň v našem světě.

V Africe se jich zatím rodí dost... až jim chybí místo a tak odcházejí sem.