Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej automobilů v Rusku loni klesl o 5,5 procenta

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
Prodej osobních a lehkých nákladních automobilů v Rusku loni klesl o 5,5 procenta na 2,78 milionu exemplářů.

Zvrátil se tak trend z předchozích tří let, kdy rostl dvouciferným procentním tempem, a předloni skončil na novém rekordu. Vyplývá to z údajů podnikatelského svazu AEB, který s dalším poklesem počítá i v letošním roce.

Nejvíce aut prodala loni domácí automobilka Avtovaz, prodej však klesl o 15 procent na 456.309 vozů. Její model Lada Granta pak byl nejprodávanějším vozem v Rusku. Prodej skupiny Volkswagen klesl o pět procent na 299.143 vozů.

Samotná Škoda prodala loni v Rusku 87.456 vozů, o 12 procent méně než před rokem, a její podíl na trhu mírně klesl na 3,1 procenta. Octavia obsadila mezi nejprodávanějšími vozy v Rusku 22. příčku.

Rusko by podle předsedy automobilového výboru AEB Jörga Schreibera mělo za loňský rok zůstat druhým největším automobilovým trhem v Evropě. V letošním roce se však prodej aut v zemi má dále snížit: AEB odhaduje, že se prodá v průměru 2,73 milionu vozů, o 1,6 procenta méně než loni. Většina velkých automobilek však očekává, že v dlouhodobém výhledu prodej poroste, hlavně díky rostoucí střední třídě v zemi.

V Rusku nyní silně investují západní automobilky, například General Motors, Ford, Volkswagen, Renault a Fiat, které chtějí využít růstového potenciálu tamního trhu. Experti předpokládají, že Rusko ještě během tohoto desetiletí vystřídá Německo na pozici největšího automobilového trhu v Evropě. V Německu bylo loni registrováno 2,95 milionu automobilů, tedy o 4,2 procenta méně než v roce 2012. Prodej aut v zemi poprvé od roku 2010 klesl pod tři miliony.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
16. 1. 2014 20:30
Re: lada
Carlos Ladě šéfuje cca půl roku, tak mu dej ještě trochu času. Rusko je sice země neomezených možností, ale ta slova o zítřku, který byl včera bych tak vážně nebral. I Dacii nebo Škodovce to chvilku trvalo.
Avatar - Barrichello
16. 1. 2014 15:24
Re: Výsledky škodovky v Rusku jsou slabé
Socialistickým ladám a žigulíkům?

No to je smaozřejmě nesmysl.

Současné škodovky sou lepší jak současné žigulíky, tady není důvod si něco nalhávat.

A naopak socialistické škody byly výrazně horší, než socialistické žigulíky.

Problém bude spíš v ceně, v rusku frčí spíš korejci, francouzi, němci co se týče střední třídy a na levné vozy ruské, čínské či ukrajinské provenience nemá škoda cenou....

Jinými slovy - chudej si to nekoupí že je to drahý a bohatej že to není prestižní.

Avatar - Barrichello
16. 1. 2014 15:20
Re: lada
Letos myslím nebude nic, ale příští rok by měl být dva nový modely.

Pro letošek je facelift Priory a bude další karosářská verze Granty + na některých trzích se konečně začně prodávat faceliftovaná Kalina(2).
16. 1. 2014 15:13
Re: Výsledky škodovky v Rusku jsou slabé
hlavne mizerna zivotnost v jejich podminkach
Avatar - 3_diamanty
16. 1. 2014 15:12
Re: lada
ale uz je to tam pomaly jak s fiatom v italii, vzdy len bude bude a kde nic tu nic, lada uz mala mat davno nieco nove, tento rok nieco bude? Asi tiez zase suchoty

to SUV uz sa o nom vravi snad 2 roky, verim ze lada sa pozbiera ale jej predaje ani tento rok stupat nebudu a prudko padnu kedze novinky nie su ziadne, ale aspon sa zase viac ujde korejcom aj renaultu ked to zoberieme z tej druhej stranky ;-)