Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První model Alfy Romeo míří do aukce. Na kolik přijde poslední funkční kus?

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
Model G1 byl historicky vůbec prvním vozem Alfy Romeo. Fascinoval před téměř sto lety a nejinak je tomu i dnes. Z omezeného počtu kusu zůstal jediný, stále jezdí a brzy bude na prodej!

Mít v kolekci první model některé z automobilových značek je pro sběratele velká výzva a čest. Nyní dostávají unikátní příležitost vlastnit premiérový produkční počin Alfy Romeo, jde o model G1 z roku 1921.

Zároveň se pravděpodobně jedná o poslední kompletní automobil z 52 kusů, které kdy byly vytvořeny. Poháněl jej šestiválec o objemu 6,3 litru s výkonem 70 koňských sil, jenž vůz zvládl rozpohybovat na maximální rychlost 130 km/h. Jen pro srovnání: ve stejné éře byl velmi oblíbený Ford Model T. Výkon? 20 koníků!

Společnost RM Sotheby’s, jež je pořadatelem aukce, informuje o všech důležitých milnících stroje. Vůz s podvozkem číslo 6018 byl podle všeho vyroben v první várce a následně odeslán do Austrálie, kde ho majitel okamžitě uložil. Nalezen byl až ve druhé polovině čtyřicátých let, aby se dočkal dalšího uschování v garáži. Až v roce 1965 se o jeho existenci dozvěděl vášnivý fanoušek značky Ross Flewell-Smith a s investicí neváhal. V sedmdesátých letech klenot pod jeho taktovkou prošel kompletní renovací a roku 2000 se jej podařilo zprovoznit.

Takřka stoleté auto si vysloužilo několik ocenění na Pebble Beach a v rámci výstav putovalo téměř po celém světě. I dnes, sedmnáct let po provedení posledních výrazných zásahů, zůstává plně funkční.

Pokud si ale na historický unikát děláte zálusk, připravte si pořádný balík. Pořadatelé totiž odhadují, že první model Alfy Romeo se vydraží za sumu okolo 1,5 milionu dolarů, tedy zhruba 32,6 milionu korun. Aukce se uskuteční v arizonském Phoenixu v lednu příštího roku a nepřekvapí, že rezervace nepřipadá v úvahu.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
21. 10. 2017 23:12
První model.... (?)
.... unikátní auto.... pro přesnost jen dodejme že Alfa samozřejmě auta vyráběla už dřív, od roku 1910.... Akorát ne jako Alfa Romeo ale jako A.L.F.A. - čili ano, G1 je první nový model po přejmenování značky, ale historicky na první místo určitě nepatří.....