Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První vůz Škoda Superb III dostane prezident Zeman

redakce AUTO.CZ

Prvním uživatelem vozu Škoda Superb třetí generace bude prezident Miloš Zeman. Zeman to oznámil na úvod své návštěvy hradeckého kraje, při níž si v pátek prohlédne výrobu Superbu a dalších modelů přímo v kvasinském závodě automobilky. "Český prezident má jezdit v českém autě," řekl.

Zeman současně připomněl chystanou investici koncernu Volkswagen do rozšíření závodu Kvasiny ve výši 13 miliard korun. Stát a kraj by pak měly dát do výstavby infrastruktury v kvasinské průmyslové zóně asi jednu miliardu korun. "To pokládám za docela dobrý obchod," řekl k porovnání investic VW a státu Zeman.

Prezident nyní jezdí ve Škodě Superb druhé generace. K dispozici má nejsilnější a nejlépe vybavenou verzi Superb Laurin&Klement v černé barvě s benzinovým šestiválcem 3.6 FSI o výkonu 191 kW. Zemanův předchůdce Václav Klaus dával přednost modelu Audi A8. O první generaci Superbu se Klaus při návštěvě Kvasin v roce 2007 vyjádřil, že drncá.

Třetí generaci vozu Škoda Superb automobilka představila v úterý v Praze, prodej má začít na konci prvního pololetí. Škoda čeká od nového modelu o 25 procent vyšší prodeje než u předchozích dvou generací. Těch prodala od roku 2001 celkem 700.000 vozů. Nový Superb se bude vyrábět vedle Kvasin také v Šanghaji.

redakce AUTO.CZ