Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Provozní šéf automobilky Renault Peleta rezignoval kvůli špionážní aféře

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Zpráva o vyšetřování špionáže podle francouzské vlády odhalila závažné nedostatky ve vedení automobilky.

Provozní ředitel francouzské automobilky Renault Patrick Pelata rezignoval kvůli skandálu kolem údajné špionáže v podniku.

"Zjevně to ukazuje na vážné dysfunkce ve vedení společnosti," řekl dnes státní tajemník v úřadu ministra hospodářství, financí a průmyslu Eric Besson. Podrobnosti o zprávě neposkytl. Dodal však, že by neměla vést k rezignaci generálního ředitele Renaultu Carlose Ghosna.

Vláda vlastní v automobilce Renault 15procentní podíl. Francouzská ministryně hospodářství a financí Christine Lagardeová dnes uvedla, že vláda instruovala své zástupce ve správní radě Renaultu, aby podpořili doporučení zprávy. "Pokud zde byly dysfunkce, musí být uskutečněny sankce," dodala.

Analytik Stuart Pearson ze společnosti Morgan Stanley uvedl, že Pelatův odchod je pro Renault ztrátou. Upozornil však, že tento krok není pro investory překvapením a že skutečnost, že Ghosn zůstává generálním ředitelem, omezí dopady na cenu akcií podniku.

Francouzská prokuratura se minulý měsíc přiklonila k názoru, že údajná průmyslová špionáž v Renaultu byla pouhým podvodem. Automobilka se poté omluvila třem svým manažerům, které kvůli špionáži propustila. Za celou kauzou stál údajně bezpečnostní pracovník Renaultu, který si špionáž vymyslel. Automobilka podle prokuratury za falešné informace o špionáži zaplatila přes 300.000 eur (7,3 milionu Kč).

Případ údajné špionáže ohrozil vztahy mezi Francií a Čínou. Objevily se totiž zprávy, že Renault ze špionáže podezřívá čínskou konkurenci a že francouzská tajná služba tuto možnost prošetřuje.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)