Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Renault Trucks řada K představuje těžká stavební vozidla (2x video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Novým vrcholem nabídky těžkých nákladních vozidel pro využití ve stavebnictví se u Renault Trucks v letošním roce stává modelová řada K, která je spřízněna s řadou C.

Renault Trucks chce uspokojit potřeby svých zákazníků co nejefektivněji. Právě proto v rámci své generační výměny představuje dvě různě řady stavebních vozidel. První z nich je řada C a druhá nese označením písmenem K.

Podle materiálů Renault Trucks mají obě řady udávat nové standardy z hlediska robustnosti, průchodnosti terénem a současně nabízet nejlepší nájezdový úhel na trhu, který má hodnotu 32 °. Stejně jako pro řadu C a rozvážkovou řadu D nebo dálkovou řadu T je i pro vozidla těžké stavební řady K kompletně nový design a technika.

Vozidla řady K, navazující na modely Kerax, které byly doposud špičkou v nabídce těžkých nákladních strojů pro stavebnictví u Renault Trucks, mají oproti svému předchůdci prostornější, pohodlnější a ergonomičtější kabinu.

Zákazníci mohou u řady K při jejím uvedení na trh volit ze dvou typů kabin. Základem je krátké denní provedení se standardní střechou. Vyšší dávku komfortu pak nabídne prodloužená kabina Nigth&Day s lůžkem a standardní střechou.

Boční integrovaný schůdek umožňuje řidiči snadnější kontrolu nákladu. Všechny nárazníky u vozidel řady K jsou vyrobeny z vysokopevnostní oceli. Součástí standardní výbavy jsou mimo jiné světla do zatáček a elektrická parkovací brzda, která se aktivuje při zastavení motoru.

K pohonu nové řady K může sloužit jeden ze dvou přeplňovaných vznětových šestiválců objemu 11 l, resp. 13 l, splňujících emisní normu Euro 6. Oba tyto motory jsou nabízeny ve třech výkonových verzích.

Renault Trucks řada K - Motor DTI 11
Nejvyšší výkon [kW/min-1]280/-316/-338/-
Nejvyšší toč. Moment [Nm/min-1]1800/-2050/-2200/-

Renault Trucks řada K - Motor DTI 13
Nejvyšší výkon [kW/min-1]324/-353/-383/-
Nejvyšší toč. Moment [Nm/min-1]2200/-2400/-2550/-

Všechny motorizace řady K jsou vybaveny dvanáctirychlostní automatickou převodovkou Optidriver. Ta od nynějška používá nový řídící systém řazení rychlostních stupňů. Alternativou se může stát manuální převodovka B14 se stejným počtem rychlostních stupňů od Volvo Group.

Při uvedení na trh bude možno vybírat z konfigurací 4x2, 4x4, 6x4, 6x6 a 8x4. Rozvorů náprav bude k dispozici celkem šestnáct od 3000 mm až po 6000 mm.

Řada K se vyznačuje celkovou hmotností vozidla až 50 tun a celkovou hmotností soupravy až 120 tun. Tato vozidla mají také četné přípravy pro montáž nástavby, díky kterým je možné zkrátit lhůtu montáže až o 20% a tím i zkrátit lhůtu dodání vozidla.

Prostřednictvím Optifuel Programme nabízí Renault Trucks školitelům nebo vedoucím vozových parků ve stavebních oborech kompletní školící modul pro tvorbu individuálních plánů na zlepšení a možnost dlouhodobého sledování spotřeby softwarem Optifuel Infomax a Optifuel Training, školení hospodárné jízdy. Kromě toho nabízí Optifuel Training také zvláštní modul zaměřený na jízdu na stavbách. Tento program zajišťuje našim zákazníkům nezávislost a může umožnit snížení spotřeby paliva až o 15 %.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)