Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce nabídne plug-in hybrid, kvůli emisním normám

David Bureš
Diskuze (11)
Zákazníci Rolls-Royce s hybridním pohonem nežádají. Britský výrobce ho ale bude muset nabídnout, aby snížil své flotilové emise CO2.

Vozy značky Rolls-Royce jsou obrovské, s čímž je spojeno i použití žíznivých motorů, které jsou v dnešní době snah o co nejúspornější agregáty problém. Britská značka kvůli snížení flotilových emisí oxidu uhličitého svých vozů bude muset nabídnout i úsporný model.

Rolls-Roce již koketoval s myšlenkou elektromobilu, když v roce 2011 představil koncept 102 EX s dvěma elektromotory o celkovém výkonu 290 kW. Zákazníci značky ale dali jasně najevo, že takový automobil nechtějí. Líbilo se jim sice zrychlení a ticho v kabině, vadil jim ale krátký dojezd činící jen 200 kilometrů. Rolls-Royce proto projekt elektrického Phantomu opustil.

Místo toho se nyní britská automobilka zaměřuje na možnost nabídnutí plug-in hybridu. Vedení Rolls-Roycu otevřeně přiznává, že takové úsporné auto musí nabídnout ne kvůli zájmu klientů značky o takový model, ale kvůli emisním normám. Konkurenční Bentley již dříve uvedlo, že kvůli emisím bude od všech jeho modelů odvozena verze s hybridním pohonem.

Generální ředitel Rolls-Roycu Torsten Müller-Ötvös sdělil britskému magazínu Auto Express, že plug-in hybridní model bude muset automobilka nabídnout do dvou let. S technikou bude muset pomoci mateřské BMW, pro samotný Rolls-Royce by vývoj byl příliš nákladný.

BMW ještě letos nabídne plug-in hybridní SUV X5 xDrive40e kombinující elektromotor a turbodmychadlem přeplňovaný benzinový čtyřválec. Hybridní Rolls-Royce by si ale jistě zasloužil nějaký větší spalovací agregát – vždyť dnes modely této značky disponují výhradně dvanáctiválci.

Vedle plug-in hybridu Rolls-Royce pracuje také na kabrioletu Wraith Drophead Coupé, který se začne prodávat v příštím roce. Dále se opatrně mluví o SUV, na jehož tvarech už designéři značky pracují. Zatím daleko je nová generace Phantomu, která dorazí na trh nejdříve v roce 2020.

David Bureš
Diskuze (11)
Avatar - Hammunasakra
11. 3. 2014 17:19
Re: Rolls Ryoce - Bankrot
:yes: :-)
Avatar - flyboyeda
11. 3. 2014 15:40
Re: Rolls Ryoce - Bankrot
vím že BMW 7 je Ghost, chtěl jsem vědět jestli tu jsou lidi v obraze
11. 3. 2014 07:42
Re: Rolls Ryoce - Bankrot
"Vzhledem k portfoliu zakazniku" je to uplne jedno co bude mit Rolls-royce pod kapotou. Zakaznikum RR staci, kdyz to bude mit "twenty two inch custom rims, biatch", pripadne jine sorte zakazniku pokud to pujde pozlatit a vevnitr precalounit do predkozky z predposledniho zijiciho sibirskeho tygra. To co je v motorovem prostoru je jim uplne jedno. :-!
Avatar - Hammunasakra
10. 3. 2014 23:33
Re: Rolls Ryoce - Bankrot
Otázka je zodpovězena. Zákazníci RR v anketě odpískali naftu kterou prej nikdy ani za nic nechtěj ale hybrid jim až tak nevadí. Projeď se třeba s LS600h nebo GS450h a možná ti dojde proč ;-)
Avatar - Hammunasakra
10. 3. 2014 22:29
Re: Rolls Ryoce - Bankrot
Ty seš snad eště lepší než když pejsek s kočičkou vařili dort :yes: >:-[]
Jo a vzdálenej příbuznej s 7er je Ghost nikoli Phantom. To je kompletně svébytná konstrukce. Jen abys věděl ;-)