Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sedmdesát let legendárního Unimogu v sedmi minutách. Tudy kráčela historie!

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

V loňském roce oslavil Mercedes-Benz 70 let existence modelové řady Unimog. Vedle bohaté dobové fotogalerie vypustil i video, které rozhodně stojí za připomenutí!

Video se připravuje ...

Příběh Unimogu se začal psát krátce po druhé světové válce. Název je zkratkou německého Universal-Motor-Gerät, což v překladu znamená univerzální motorový stroj. První zkušební jízda se uskutečnila 9. října roku 1946 a za volant usedl sám hlavní konstruktér Heinrich Rößler.

Debutové provedení bylo navrženo pro užití v zemědělství, ale za 70 let existence se stal Unimog nedílnou součástí lehkých náklaďáků napříč mnoha odvětvími. Kromě klasického přepravníku nákladů se používá jako tahač, armádní vůz či auto sloužící ke komunální údržbě.

Po úspěšných úvodních zkouškách začaly stroje vznikat pod taktovkou firmy Erhard Automotive, což byla divize společnosti Erhard & Söhne. Daimler převzal kontrolu nad výrobou v roce 1951. Na přídi aut se objevila třícípá hvězda a o dva roky později představil Mercedes-Benz modernizované provedení s uzavřenou kabinou.

Od té doby se značně posunul nejen vzhled, ale i schopnosti Unimogu. V mnoha ohledech ale tato auta zůstávají věrná původu. I po letech svým vzhledem budí respekt, nezaleknou se jakéhokoliv terénu a co si budeme povídat… za volant by chtěl alespoň jednou usednout každý!

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
Avatar - 1975ak
4. 10. 2017 13:11
Unimog-Tatra
Kde teďˇmohla být Tatra v lehkými vozy do 5t, nebýt zas..ných komančů a jejich dělby práce mezi národy RVHP. Tatra 805 mohla mít pokračování a rozvoj podobným směrem.