Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šéf Mazdy Takaši Jamanuči končí, z firmy odchází po 47 letech

David Bureš
Diskuze (3)
Takaši Jamanuči v Mazdě vystřídal několik pozic. Pod jeho vedením se automobilce velice dařilo.

Mazda je další automobilkou, která letos oznámuje změnu ve svém vedení. Takaši Jamanučiho na postu předsedy představenstva nahradí Seita Kanai. Jamanuči odchází do důchodu.

Jamanuči byl dlouholetým zaměstnancem Mazdy, v japonské automobilce pracoval 47 let. Mezi lety 2008 a 2013 byl jejím prezidentem a generálním ředitelem. Vedle předsedy představenstva byl Jamanuči doposud také zástupcem ředitele.

Devětašedesátiletého veterána ve funkci předsedy představenstva nahradí stávající místopředseda představenstva. Kanai pracuje rovněž jako zástupce ředitele. Ke změně ve vedení Mazdy oficiálně dojde po nadcházející řádné valné hromadě akcionářů naplánované na 24. června.

Jamanuči odchází z Mazdy v době, kdy se této automobilce velice daří. Výrobce úspěšně vsadil na designérský směr Kodo a inovativní techniku Skyactiv, které si zákazníci oblíbili. Automobilce loni rostly prodeje na všech významných trzích – v Evropě, USA, Japonsku i Číně. Na starém kontinentě Mazda ve fiskálním roce 2013 prodala asi 163.000 aut, o čtvrtinu více než o rok dříve.

Právě Jamanuči měl na úspěšnou přítomnost Mazdy velký podíl. Ujal se totiž vedení strukturálních změn a posílení výroby v Severní Americe, rovněž se postaral o investování do nového designérského jazyka a techniky.

První měsíce letošního roku jsou v automobilkách ve znamení změn vedení. Už před Mazdou nového šéfa oznámily PSA (Carlos Tavares) a GM (Mary Barraová), které generálního ředitele vyměnily v minulých měsících. Od léta pak budou mít nového šéfa také Ford (Mark Fields), Citroën (Linda Jacksonová) nebo Bentley a Bugatti (Wolfgang Dürheimer).

David Bureš
Diskuze (3)
14. 5. 2014 10:12
Re: Když byl jenom zástupce ředitele...
Nejlepší je odcházet na vrcholu. Mazda je stabilizovaná, má našlápnuto, tak ať se ukáží i ostatní. :yes:
13. 5. 2014 21:43
Re: Když byl jenom zástupce ředitele...
Ředitel je od 2013 Masamichi Kogai :-) Jen prostě Takashi Yamanouchi byl dost legenda v Mazdě a stojí za to, alespoň pro fandy, o tom napsat :-) Byl fakt dobrý... V těžké době (byl CEO 2008-2013) dokázal řídit restrukturalizaci a zajímavý program Mazdy se prosazuje dobře nyní. Je to sranda 47 let v Mazdě a dotáhl to až na vrchol... Japan styl :yes: ;-) Foto Kogai šéf v odkazu [odkaz]
Avatar - dolfi
13. 5. 2014 19:37
Když byl jenom zástupce ředitele...
...kdo byl ředitelem? :-O