Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šestá generace Toyoty Hilux představena

Libor Zezulka
Diskuze (9)
Autosalon v Barceloně se stal dějištěm premiéry šesté generace Toyoty Hilux. Veliký pick-up proti předchůdci nejen vyrostl, ale také zkrásněl.

Zatímco v České repulibce se veliké pick-upy zatím neuchytily, v Americe i mnoha evropských zemích mají zákazníci o takové automobily značný zájem. Není potom divu, že se Toyota Hilux stala s 12 miliony prodanými kusy od roku 1967 druhým nejprodávanějším vozem značky (první příčku si dlouhodobě udržuje kompaktní corolla). Šestá generace hiluxu nabídne sympatický vzhled, větší rozměry a více komfortu.

Na délku se karoserie natáhla ve srovnání s předchůdcem o 314 mm na celkových 5 130 mm, o 60 mm se zvětšila šířka provedení Single Cab, o 45 mm provedení Double Cab, rozvor narostl ze současných 2860 mm na 3085 mm. Jediným rozměrem, který zůstal nezměněn, je výška (1780 mm). Zvětšila se rovněž ložná plocha, šířka narostla o 50 mm u Single Cab a 55 mm u Double Cab, délka je větší o 155, respektive 165 mm.

I nová generace hiluxu zůstala věrná konstrukci s klasickým žebřinovým rámem a tuhou zadní nápravou. Nový rám pomohl zlepšit odolnost v krutu o 45 procent, zlepšilo se rovněž odhlučnění a přenos vibrací od podvozku do interiéru. O pohod nového hiluxu se zpočátku postará jediný motor, turbodiesel 2.5 litru D4-D s výkonem 75 kW a točivým momentem 260 Nm.

Posádku potěší prostornější kabina s pohodlnými sedadly, přehledně uspořádanými ovládacími prvky a kvalitními materiály. Toyota plánuje v roce 2005 prodat okolo 5000 kusů nového hiluxu, prodej v Norsku, Francii, Nizozemsku, Dánsku, Finsku, Řecku, Portugalsku a Velké Británii bude zahájen v říjnu. Ostatní země se dočkají o měsíc později.

Libor Zezulka
Diskuze (9)