Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Silverstone Auctions nabízí dva pěkně rychlé sedany, které vlastnil Rowan Atkinson

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Lancia Thema 8.32 a Mercedes-Benz 500 E míří pod aukční kladívko přímo ze sbírky slavného britského herce a velkého automobilového nadšence.

Rowan Atkinson se proslavil především jako komik a jedny z jeho nejslavnějších rolí Mr. Bean a Johnny English odhalují jeho nadšení pro automobily prostřednictvím klasického Mini, kupé Aston Martin DB7 Vantage a luxusního Rolls-Royce Phantom Coupé.

Mimo filmové plátno a televizní obrazovky je Rowan Atkinson známý jako muž, který to umí s volantem, což často a rád dokazuje při závodech klasických vozů. Zároveň vlastní zajímavou sbírku, kterou čas od času některé vozy opustí. Například v roce 2015 prodal Rowan Atkinson svůj Mclaren F1, který dlouhou dobu používal prakticky denně.

Nyní se britský herec hodlá rozloučit s dvojicí rychlých a přitom poměrně nenápadných sedanů. Do aukce Race Retro Classic Car společnosti Silverstone Auctions míří Lancia Thema 8.32 a Mercedes-Benz 500 E.

Zástupce italské značky byl vyroben v roce 1989, a jak napovídá jeho název, jedná se o vrchol v nabídce modelu Thema, pod jehož kapotou je uložen třílitrový vidlicový osmiválec původem od značky Ferrari. Motor o výkonu 158 kW (215 k) umožňuje čtyřdveřovému sedanu o hmotnosti 1400 kg akceleraci z 0 na 100 km/h za 6,8 s a jízdu nejvyšší rychlostí 240 km/h.

Mercedes-Benz 500 E pochází z roku 1993 a má se jednat o jeden z posledních exemplářů vyrobených před modernizací. Pohonnou jednotkou tohoto vozu je pětilitrový vidlicový osmiválec, disponující výkonem 235 kW (319 k). Akceleraci z 0 na 100 km/h tento vůz zvládne za 6,1 s a jeho maximální rychlost je omezena na 250 km/h.

Silverstone Auctions uvádí, že oba vozy jsou ve vynikající kondici. Lancia má být jedním z méně než dvaceti zástupců svého druhu registrovaných k silničnímu provozu ve Velké Británii. Mercedes-Benz pak vedle svých výkonů a vzhledu zaujme i skutečným počtem ujetých kilometrů. Za 25 let totiž ujel 80.500 kilometrů.

Lancia i Mercedes-Benz mají být draženy ve dnech 24. a 25. února letošního roku. Díky tomu, že mají volanty pro provoz ve Velké Británii na nevhodné straně, mohou pak zaujmout i sběratele z kontinentální Evropy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - sybokcz
18. 1. 2018 15:53
8.32
[odkaz]