Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda CitiJet: Unikátní projekt studentů míří do Wörthersee

Jan Mička
Diskuze (12)
Škoda dala šanci studentům a vznikl projekt CitiJet. Vůz se představí již zanedlouho na srazu u jezera Wörthersee.

Pokud si vzpomínáte, o studentském konceptu Škoda CitiJet se nebavíme poprvé. S vozem jsme se osobně setkali v druhém dubnovém týdnu přímo v prostorách mladoboleslavského učiliště a při té příležitosti vyzpovídali šéfdesignéra automobilky Jozefa Kabaně.

V době prvního představení však vůz nebyl zcela hotov, což nyní napravuje dvojice zcela nových fotografií. Na nich vidíme kompletní projekt tak, jak si jej pod odborným vedením navrhli sami studenti Škoda Akademie. Vůz není stavěn pro provoz na veřejných komunikacích, ale bude sloužit jako show car na letošním srazu milovníků Volkswagenů GTI u rakouského jezera Wörthersee.

Šestnáctičlenný tým studentů se k úpravě postavil velmi zodpovědně. Jako základ posloužila Škoda Citigo ve verzi Sport, která dostala otevřenou karoserii, stylový targa oblouk, šikmé boční prosklení, LED podsvícení a pořádnou aparaturu. Vůz stojí na šestnáctipalcových kolech, ta zadní jsou o dvacet milimetrů povystrčená. Litrový tříválec o výkonu 55 kW však zůstal beze změn, stejně jako standardně dodávaná pětistupňová převodovka.

A jaké byly další z hlavních účelů projektu Škoda CitiJet? Především motivace samotných studentů, možnost jejich seberealizace a také nalezení směru, jakým by se chtěli v budoucnu ubírat. Více nám prozradil Jozef Kabaň ve zmíněném rozhovoru.

Video se připravuje ...


Jan Mička
Diskuze (12)
22. 5. 2014 23:08
Re: CitiJet
:yes:
Uz je to hodne ohrana pisnicka. Fabia byl original a prekvapil, to jo, ale tohle uz je i s Ibizou docela ubohost
22. 5. 2014 21:25
Re: CitiJet
Peniaze boli, sú aj budú. S tým druhým by som súhlasil, tam je pes zakopaný. Asi ani študáci-chudáci nemôžu robiť než to, čo im prikážu...
Avatar - pumpkin
22. 5. 2014 20:41
Re: CitiJet
To asi nebude o snahe ale skôr o obmedzenom rozpočte a predstavách zhora.
22. 5. 2014 19:53
Re: CitiJet
Keďže ide o showcar, nechápem nejak snahu použiť pôvodnú karosériu auta a len ju sekať a rezať - práve mali spraviť niečo zgruntu nové a neopozerané, mladé ekonómami neovplyvnené mysle predsa dokážu oveľa viac. Presne ako píšeš - originalita nikde.
Avatar - Uživatel_5340709
22. 5. 2014 17:06
Když chceš k Worthersee.
musíš řezat střechu. To je povinnost. :-!