Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda představuje nové SUV. Kamiq vypadá jako špatná čínská kopie, není se co divit

Stanislav Kolman
Diskuze (52)
Zatímco my si na nejmenší SUV v nabídce mladoboleslavské automobilky musíme ještě počkat, jeho čínskou podobu už tamní zdroje znají.

Škodovka pozvolna naskakuje na módní vlnu SUV a crossoverů, po modelech Kodiaq a Karoq vyčkáváme na příjezd nejmenšího sourozence posazeného na základech Fabie, jenž bude koncernovým konkurentem Seatu Arona či Volkswagenu T-Roc.

Zatímco evropští zákazníci si na novinku i oficiální název musí ještě nějaký čas počkat, Číňané už podobnu nového produktu znají. Kompaktní SUV nese název Škoda Kamiq a je určeno výhradně pro čínský trh. Zde se novinka bude i vyrábět, konkrétně v šanghajském závodě Volkswagenu.

Ruku na srdce, příliš krásy tohle auto nepobralo. I když se čínské produkty ve srovnání s těmi evropskými mnohdy vzhledově liší, Kamiq vskutku není ničím oku lahodícím. Doufejme, že mladoboleslavské B-SUV pro evropské trhy se bude od čínského sourozence po designové stránce diametrálně lišit.

Kamiq disponuje rozměry 4390 x 1781 x 1593 mm a rozvor kol činí 2610 mm, což je o rovné tři centimetry méně než u Karoqu, i když samotná délka je o takřa centimetr delší. Základem je starší platforma z koncernové palety, nový model tedy nedostane po vzoru evropského trendu vyspělé základy v podobě architektury MQB.

Srdcem motoru bude zážehová patnáctistovka se čtyřmi válci o výkonu 110 koňských sil. Čínské zdroje uvádí, že ceník auta odstartuje na částce 90.000 jüanů, což je v přepočtu lehce přes 290.000 českých korun. První zákazníci budou vůz moci pořídit v létě tohoto roku, jak bylo avizováno výše, týká se to striktně čínských zájemců. B-SUV pro evropské trhy by mělo být představeno závěrem letošního roku.

Škoda Kamiq vs. Škoda Karoq vs. Škoda Kodiaq: Srovnání rozměrů
Škoda KamiqŠkoda KaroqŠkoda Kodiaq
Délka [mm]439043824697
Šířka [mm]178118411882
Výška [mm]159316051655
Rozvor [mm]26102638 (2630)2791
*údaj v závorce platí pro variantu 4x4

Stanislav Kolman
Diskuze (52)
Avatar - Emel
17. 1. 2018 17:41
Re: design
Superb je i po letech nádherný. Octavia se mi líbila jako RS před faceliftem. Karoq se mi líbí, ale Ateca o něco víc. Zbytek je normálka, Rapid vypadá hodně dobře na to, že to je budgetové auto...
Avatar - pumpkin
17. 1. 2018 16:22
Podobné názvy za každú cenu
Že spravia SUV každej veľkosti pod každou značkou je pre mňa úplne pochopiteľné, ale fakt musia za každú cenu im dávať podobné mená? Úplne bežne si v konverzácii mýlim Atecu s Aronou a Kodiaq s Karoqom...a bude hůř.
Avatar - pumpkin
17. 1. 2018 16:16
Re: Není to spíš Karoq kupé?
Asi máš pravdu, ale dávať toto do spojitosti s coupé znie strašne. 8-s
Ako to inak vychádza? Tento rok po Arone príde T-Cross a budúci rok nejaká malá Škoda K...q?
Avatar - Bazalt
17. 1. 2018 14:25
Co kdyby..
Takže je to Škodovka co je hrozná a ošklivá... protože je pro čínský trh.

Mě by jen zajímalo jak by se o modelu psalo, kdyby se najednou začal prodávat i v Evropě, zejména v ČR. Třeba bychom zase každý den viděli kousek světel, dveří, kličku... a pak by se psaly půl roku ódy na novou Škodu, co porazí v testech cokoliv a na úžasný, moderní vzhled, co přesně zapadá do firemní strategie.
Já si nemůžu pomoct, to auto vypadá stejně jako všechny poslední modely, zejména SUV a ani mi nepřijde, že je výrazně ošklivé. Prostě současná Škoda.
17. 1. 2018 13:23
design
Pane redaktore "ruku na srdce" vy máte dojem že současné modely kodiaq, karoq, rapid, spaceback anebo i nová octavia, jsou krásné? Já tedy mám o kráse jiné mínění...