Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Kodiaq se stala Autem roku 2017 v ČR! Škodovka má třetí vítězství v řadě

Jan Mička
Diskuze (122)
Třiadvacátý ročník ankety Auto roku v České republice je za námi. Vyhrála Škoda Kodiaq, která značce zajistila třetí vítězství v řadě.

Na slavnostní vyhlášení Auta roku 2017 v České republice jsme upozornili již dnes odpoledne. Z pětice finalistů, která vzešla z celkem sedmadvaceti nominovaných vozů, vybrali zástupci motoristických médií společně s pěti virtuálními členy zastupujícími veřejnost svého vítěze. Nejvíce bodů získal Škoda Kodiaq, čímž automobilka dosáhla pomyslného hattricku. Vyhrála totiž i v předchozích dvou ročnících ankety (2015 - Škoda Superb, 2014 - Škoda Fabia)

Systém hodnocení se od loňska nezměnil. Každý z porotců měl ve druhém kole ankety k dispozici 150 bodů, které musel beze zbytku rozdělit mezi pět finalistů do kategorií jízda (45 bodů, maximálně 20 bodů na auto), užitná hodnota (40 bodů, maximálně 20 bodů na auto), ekonomika (30 bodů, maximálně 15 bodů na auto), technologie (20 bodů, maximálně 10 bodů na auto) a design (15 bodů, maximálně 8 bodů na auto), přičemž na konci musel být jasně daný vítěz.

Novinkou letošního ročníku je možnost hlasování veřejnosti také ve druhém kole ankety. Hlasování probíhalo na oficiálních stránkách ankety do konce února, přičemž všichni respondenti byli zařazeni do soutěží. Z roční zápůjčky vítězného vozu se radoval Ladislav Martínek z Mladé Boleslavi. Tradiční šek na pořízení jednoho z nominovaných aut, tentokrát ve výši 250.000 Kč, vyhrál Jaroslav Benák z Mostu.

Odborná porota měla vedle klasických redakčních testů dvě příležitosti vyzkoušet nominované vozy. Nejdříve v listopadu loňského roku, kdy se na výstaviště v Lysé nad Labem sjel nadpoloviční počet vozidel, a později koncem ledna letošního roku, kde byla k dispozici kompletní finálová pětka. Ale teď už pojďme na celkové pořadí!

Výsledky ankety Auto roku 2017 v České republice
ModelPočet bodů
Škoda Kodiaq139
Volkswagen Tiguan92,5
Volvo V9077,5
Seat Ateca63
Alfa Romeo Giulia63

Součástí ankety Auto roku 2017 v České republice jsou i vedlejší ankety Ekologické auto roku a Technická inovace roku . Zde už nebylo potřeba rozdělovat body a odevzdávat slovní zdůvodnění, stačilo si vybrat jeden z nominovaných automobilů a jednu nominovanou inovaci. V prvním případě si odnesla vítězství Kia Niro, nejlepší technické inovace jsou letos dvě: poloautonomní řízení Volva V90 a Jaguar Activity Key modelu F-Pace.

Jan Mička
Diskuze (122)
Avatar - Sumi2000
21. 3. 2017 00:17
Re: East or west, home is best...
Volvo rozhodně není prémie..
Zkrachovalá automobilka , primárně nyní vyráběná pro čínu mne nechává chladným.
Alfa Romeo to je jiná liga.. :yes:
Italové auta umí , design je skvělý a nejlépe jezdí..
Prostě č.1 ..
Kodiaq...jasně , solidní auto pro masy.
Jen se mi extra nelíbí .. ;-)
Avatar - Sumi2000
21. 3. 2017 00:13
Re: za mne Volvo
Jasně Alfa...Volvo je hrůza.. :-)
Avatar - Missouri
16. 3. 2017 09:36
Re: East or west, home is best...
Ano, já to dobře chápu, jak jsem již uvedl, jde o nadsázku, protože do jisté míry to tak lze chápat. Hrdost také nějakou cítím, ale je to těžké, už nejsem mladíkem a pamatuji škodovky na úrovni, na kterou nebylo možné býti hrdý. Vím, že je to dnes jinak, ale to jen díky německému kapitálu. Nepopírám českou tradici značky, nepopírám kvality českého technického umu a rozvoje. Sám mám ve své Ibize SC český motor 1.2 l TSI 77 kW a je rozhodně skvělý. Jde o produkt českých mozků v internacionálním produktu. Auto má na sobě španělské logo a když zvednu kapotu, na komponentech motoru vidím loga VW, nebo Audi. Takže ano, koncern poskytuje národním automobilkám jistou autonomii, to ale nic nemění na faktu, že mu všechny patří. Jsou tedy německé stejně jako do jisté míry národní. :-)
Avatar - rokyta.p
16. 3. 2017 07:35
Re: volvo
mohlo, ale my řekli nééééé ;-)
Avatar - rokyta.p
16. 3. 2017 07:34
Re: hmmmm
však si jdou ruku v ruce >:D