Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škoda Octavia IV se objevuje jako vize grafika. Jak blízko má k pravdě?

Stanislav Kolman
Diskuze (40)

Čtvrté generace nejpopulárnějšího modelu Škodovky se dočkáme už letos. Jako první přijede kombík, my tu ale máme jeden hodně pěkný návrh liftbacku.

Za vizí čtvrté generace modelu Octavia stojí tvůrce Avarvarii, s jehož tvorbou jste se na našem webu mohli setkat již několikrát. V jeho návrhu se promítá nejen design posledních produktů mladoboleslavské značky, ale i slova, které se k nám dostala přímo ze zákulisí automobilky.

Příď návrhu nezávislého grafika dostává masku chladiče s výrazným chromovaným rámečkem, tedy podobně jako je tomu u nové Scaly a Kamiqu. Nesedí snad jen tvar předních diodových světlometů, které mají dostat více trojúhelníkové tvary. Na zádi zase vize čtvrté Octavie dostává vodorovně umístěné svítilny rozšířené v krajních částech. Design je velmi podobný tomu, co jsme nedávno objevili v palubním počítači Superbu a co považujeme za záď nové Octavie. Podle našich informací je jiný ještě jeden detail – skutečná verze má na rozdíl od té virtuální dostat vzadu nápis namísto loga s okřídleným šípem.

Jedna ze zajímavostí potěší fanoušky kombíků, kterých je v České republice nespočet. Nová Octavia totiž dorazí nejprve v tomto praktičtějším balení, liftback bude uveden se zpožděním. Premiéra nová generace je naplánována na závěr letošního roku.

Technický základem se stane zmodernizovaná modulární platforma MQB, se kterou mají ruku v ruce přijít větší rozměry a více prostoru pro posádku v obou řadách. Očekává se také nárůst zavazadelníků o zhruba 20 litrů (tedy nějakých 610 l u liftbacku a 630 l u kombi).

Motorové paleta žádné výrazné překvapení nepřinese – očekáváme litry a patnáctistovky TSI, jakož i vrcholový dvoulitr, který se mimo jiné objeví ve sportovní verzi RS. Škodovka nezanevřela ani na diesely, motory 1.6 TDI a 2.0 TDI nebudou chybět. U některých jednotek se počítá s mild-hybridy, tedy 48V palubní sítí. Alternativní pohony zastoupí verze na CNG, plug-in hybrid a v poslední době se stále více hovoří i o čistě elektrické variantě.

Stanislav Kolman
Diskuze (40)

Doporučujeme

Avatar - Beefcake
24. 2. 2019 17:32
"Studie"
Ked tak pozeram na tu grafiku s megakolesami, tak mi napadlo zaujimave a zabavne citanie:
[odkaz]

A este dalsia koncernova vystavna hanba sa tam spomina :-)
[odkaz]
Alebo tu to tie slavne adaptivne tlmice ? Ci ide len o "sportovost" za kazdu cenu - RS, Sportline, atd ? :-)
Avatar - Andromeda
24. 2. 2019 15:42
Re: A nebude další žaloba?!
Proč by automobilka použila designovou"revoluci" u něčeho, co funguje ??? Možná evoluce ... Ale stejně - teprve odhalený nový typ bude to, co lze hodnotit ...
Avatar - Andromeda
24. 2. 2019 15:29
Re: Pěkné
Na to, že originál nositel toho jména, použitého co by nick, byl mistr rétor - gramaticky opravdu slabé ... :-( :-( :-(
Avatar - Floyd
24. 2. 2019 13:37
Re: Pěkné
Driftovali? Opravdu? Že tys nedával při hodinách češtiny pozor? >:D >:D >:D
Avatar - Floyd
24. 2. 2019 13:34
Re: ten
Toto už od tebe všichni známe, něco nového tam nemáš? Jsi ubohý a ubohý zůstaneš!