Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sporťák Alpine-Caterham přijde v roce 2016

Michal Fokt
Diskuze (0)
Francouzko-britský lovec Alfy Romeo 4C a Porsche Boxster může mít za přibližně dva a půl roku až 300 koní a to při váze kolem 1100 kg.

Britský časopis Autocar přišel s nejnovější várkou informací o společném projektu Renaultu a Caterhamu, jenž má vyústit ve výrobu dvou technicky takřka identických vozů značek Alpine a právě Caterham. Zdá se, že se máme opravdu na co těšit, ale musíme být trpěliví, ještě to potrvá více než dva roky.

Už z dřívějška se ví, že Renault zavrhl myšlenku, že bude chystaný sportovní vůz Alpine designově spřízněný se současnými Renaulty tak, jak to navrhovala studie Alpine A110-50. Jednak v době jeho vzniku už třeba budou Renaulty vypadat zase úplně jinak, současně je tu ale snaha Alpine více odlišit od výchozího mainstreamu. Jinými slovy - teď nám Francouzi slibují design s retroprvky, kulaté přední světlomety nevyjímaje.

Od Caterhamu se takový design považuje za samozřejmost, ale jak naznačila studie AeroSeven, nemůžeme si být jistí vůbec ničím. Kromě toho, že se Cat od Alpiny prý bude vzhledem výrazně lišit a to zvenku i v kabině. Technika ovšem bude naprosto stejná, lišit se však bude konečné naladění vozu, které si Cat chce udělat podle svého.

K pohonu poslouží před zadní nápravou uložený motor Renault, ten ale v současnosti ještě neexistuje, momentálně probíhá jeho vývoj a Britové zatím ani nenaznačují. Ale můžete dát krk na to, že to bude něco downsizovaného s turbem. Informace o výkonu se různí podle toho, od jaké značky pochází zákulisní info. Zdroje od Renaultu hovoří o výkonu kolem 250 koní, ty od Caterhamu jsou o 50 koníků optimističtější, jisté je jen to, že výkon obou aut bude stejný.

Tedy minimálně zpočátku, protože Caterham už si plánuje, že v budoucnu nabídne i verze s "odlišnými" parametry. Díky masivnímu využití hliníku budou auta vážit přibližně 1100 kg, takže s nimi bude i relativně skromné "základní" stádo foukaných plnokrevníků dost intenzivně cvičit. jak moc, to ale zjistíme až v roce 2016, kdy začnou auta z Dieppe vyjíždět. Do té doby určitě dočkáme ještě četných zpřesnění těchto informací.

Michal Fokt
Diskuze (0)