Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy photo: Nová Mazda CX-5 vypadá jako ze hry Minecraft

Jan Mička

Mazda si dala s maskováním testovacího prototypu pořádně záležet. Vůz vypadá, jako by přijel z populární hry Minecraft.

První generace Mazdy CX-5 se tehdy ještě v podobě konceptu Minagi představila už v roce 2011, vyrábí se od října 2012 a jízdně jde o jedno z nejpovedenějších mainstreamových SUV. Moc se tomu nechce věřit, ale dny vozu jsou pomalu sečteny a nástupce už pomalu klepe na dveře. Snímky jednoho z testovacích prototypů získal britský Auto Express, maskovací fólie ale zakrývá až příliš mnoho detailů a vůz díky ní vypadá jako výtvor populární počítačové hry Minecraft.

Na druhou stranu se nedá říci, že půjde o komplexní designovou revoluci. Jazyk KODO přece jenom ještě neřekl své poslední slovo, naopak se dále vyvíjí a vykrystalizoval například v nové generaci SUV CX-9. Profil karoserie, nízké zadní okno a charakteristický sloupek C ostatně využívá také menší model CX-3, na rozdíl od něj si ale prostřední z vozů „CX“ zachovává spíše serióznější než ryze mladický výraz. Už nyní je ale patrné, že nás bude nová generace CX-5 více „mhouřit“ oči – světlomety jsou totiž nebývale úzké a dle všeho budou více navazovat na osmiúhelníkovou masku chladiče.

Nenechejte se však evolučním designem zmást – vůz bude zcela nový a stejně jako všechny současné mazdy vsadí na nižší hmotnost, atmosférické benzinové motory a perfektní pocit za volantem. Ten má podpořit nová architektura přístrojové desky, dost možná s volně stojícím displejem infotainmentu jako třeba v případě CX-3, a samozřejmě lepší materiály.

Vzhledem k pětiletému životnímu cyklu lze novou generaci Mazdy CX-5 očekávat v příštím roce. Možná už v lednu na autosalonu v Detroitu!

Jan Mička