Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy Photos: Mercedes-Benz CLC - nový sedan míří do nižší střední

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
V nabídce automobilky Mercedes-Benz se opět objeví označení CLC. Tentokrát ovšem nepůjde o kupé s výklopnou zádí, ale o sportovní čtyřdveřový sedan.

Mercedes-Benz připravuje řadu nových kompaktních modelů, které nahradí současné třídy A a B. Skutečnost, že německá automobilka opouští pokrokové karoserie s dvojitou sendvičovou podlahou je známá již několik měsíců. Místo nich nastoupí výrobně levnější konvenční konstrukce, která bude prostornější a umožní produkci řady nových karosářských verzí.

Pětidveřové a třídveřové hatchbacky nové modelové řady na modulární platformě s pohonem předních kol tak poprvé doplní i sportovně laděný čtyřdveřový sedan. Model se staronovým jménem CLC a kódovým označením C117 má stát na platformě s delším rozvorem, kterou bude využívat nová třída B s vyšší karoserií MPV a kompaktní SUV BLK.

Design nejmenšího čtyřdveřového sedanu v nabídce německé automobilky má vycházet z loňského konceptu Mercedes-Benz F800. Svými liniemi se novinka bude přibližovat i druhé generaci čtyřdveřového kupé CLS.

Standardní verze sedanu CLC s celkovou délkou okolo 4,50 m budou nabízeny s pohonem předních kol. Vybrané modely včetně sportovních verzí AMG mají disponovat pohonem všech kol.

Nabídka motorizací sportovně laděného sedanu má vycházet z palety pohonných jednotek sesterských hatchbacků nové generace třídy A. Pod kapotu tak zamíří přeplňované zážehové i vznětové čtyřválce s objemy 1,2 l, 1,4 l a 1,8 l u benzinových motorů a 1,6 l a 2,1 l u turbodieselů.

Vrcholné provedení má představovat verze neoficiálně uváděná jako CLC 25 AMG. Ta má být vybavena čtyřválcem o objemu 2,0 litru s přeplňováním turbodmychadlem twin-scroll. Výkon tohoto motoru se má pohybovat okolo 250 kW (340 k) a maximální točivý moment má být okolo 500 Nm. Standardem pro tuto verzi se má stát pohon všech kol a sedmistupňová dvouspojková převodovka.

Sériové podoby sedanu Mercedes-Benz CLC se máme na trhu dočkat v druhé polovině roku 2013. Kromě již zmiňovaných hatchbacků, SUV a MPV se nabídka karosářských verzí tříd A a B rozroste i o kombi odvozené právě od sedanu CLC a kabriolet, který bude vycházet z třídveřového Mercedesu třídy A.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
3. 8. 2011 08:14
Re: CLC, BLK....
Myslim, ze nove A a B plus tento model budou stezejni pro vnimani Mercedesu jako pokrokove a designove moderni automobilku. Preci jenom Mercedes donedadavna porad ma porad image jaksi lidi s vekem ridici 40+.
Avatar - CHerokee
3. 8. 2011 07:55
CLC, BLK....
No to mě po*er..CLC, BLK, 340 koní. Aby to ale s těmi modely nepřehnali. Někdy méně je více.