Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy Photos: Mercedes-Benz třídy E - kolotoč se rozjíždí nanovo

Ondřej Láník
Diskuze (14)
Veškerou pozornost teď ve Stuttgartu soustřeďují na novou třídu E, která se na trhu objeví nejdříve za 2 roky (!), ale již nyní jsou prováděny důkladné testy vozů s plným zatížením.

Mercedes-Bnez třídy C už si svých několik měsíců špionážní slávy odbyl, ale po krátké odmlce je tu další "the most wanted" model. Veškerou pozornost teď ve Stuttgartu soustřeďují na novou třídu E, která se na trhu objeví nejdříve za 2 roky (!), ale již nyní jsou prováděny důkladné testy vozů s plným zatížením.

Podle prvních fotografií nového éčka to vypadá tak, že jeho menší sourozenec - třída C - nastolil nový designérský styl pro novou generaci příchozích Mercedesů. Charakteristické jsou pro něj spíše hranatější tvary, které vozy posunují ze stylově elegantní pozice k dynamičtějšímu až sportovnímu designu. Detaily karoserie jsou dva roky před premiérou pochopitelně důkladně zamaskovány, ale vlastně není ani jisté, jestli se vše co je dnes na prototypech dostane do výroby. Základní designérské provedení je již zřejmě zmraženo, ale dílčí změny na dílech se stále ještě provádějí. První skici nového éčka měly čtveřici hranatých samostatných světlometů, ale jak to nakonec dopadne zatím zůstává otevřeno. Důležitým stylistickým prvkem jsou výrazně rostoucí prolisy na bocích, které ale poněkud podezřele zvýrazňují maskovací prvky.

Nová třída E se technologicky ponese ve znamení asistenčních systémů. Škálu těch současných rozšíří systém varující řidiče před opuštěním jízdního pruhu, zařízení sledující pohyby očí a bdělost člověka za volantem, systém rozpoznávající dopravní značky, snímače monitorující fyzikální veličiny vozovky, stabilizační systém s funkcí reagující na boční vítr a snad i systém měnící aktivně geometrii kol.

Pro novou řadu W212 je jistá řada nových nebo inovovaných šestiválců a osmiválců, dieselová nabídka začne opět čtyřválcem. Vrcholným modelem bude atmosférický E 63 AMG ve verzi sedan i kombi.

Premiéra nového Mercedesu třídy E se očekává na frankfurtském autosalonu v roce 2009.

Ondřej Láník
Diskuze (14)