Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy Photos: Porsche 911 Targa se vrací ke klasice

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Po kupé a kabrioletech se aktuální verze Porsche 911 dočká i karosářského provedení Targa. Prototyp už se pilně testuje na Nordschleife.

Zkušební prototyp sice na první pohled vypadá kabriolet, ale ten už v řadě 991 známe. Pozornému oku neunikne boční část střechy, která dává tušit návrat ke klasice. Fanoušci, jásejte! Nová Targa bude mít tradiční stříbrně lakovaný ochranný oblouk, který spojuje oba B-sloupky. Nebude chybět ani odnímatelný střešní panel nad sedadly!

911 Targa se v původní verzi představila již v roce 1967 jako náhrada za kabriolet s plátěnou střechou, až v 80. letech se stala jeho alternativou, do té doby klasické kabrio se jménem 911 neexistovalo. I tato karoserie pochopitelně sledovala všechny modernizace legendárního modelu, vždyť její podoba byla zachována až do řady 964 z počátku 90tých let.

V roce 1995 měla premiéru nová Targa 993. Ta se od svých předchůdců lišila zachováním rámů bočních oken i střechy, která byla nově prosklená a její horní díl posuvný. Tento systém si zachovaly rovněž obdobné varianty sérií 996 a 997. Připomeňme, že zadní sklo se dalo samostatně vyklápět.

Na klasiku si vzpomněl před dvěma lety úpravce Ruf, který z tehdejší 997 odvodil svůj

Roadster. Ten se odkazoval právě na Targu ze závěru sladkých „šedesátek“, jen v modernější a dvoudílné podobě. Mimochodem, toto označení je odvozeno od slavného závodu Targa Florio na Sicílii a dnes se vžilo jako obecné, ač si jej v Zuffenhausenu neopomněli registrovat coby ochrannou známku.

A kdy se novinky dočkáme? Určitě v příštím roce na některém z velkých autosalonů. Vždyť třeba do Ženevy zbývá ještě více než půl roku, takže na testy je ještě času dost. Detroit je vzhledem k lednovému termínu velmi nepravděpodobný.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Avatar - Ham.
22. 8. 2012 20:07
Re: Sláva!
:yes:
Avatar - 4hill
22. 8. 2012 17:22
Nový model
Že by je to množství změn a novinek už natolik vyčerpalo že se začínají vracet ke klasice?Co také vymýšlet nového když vyrábím čtyřicet let stejná auta...jo,třeba stříbrný oblouk.. >:D >:D Auto je to pěkný ale pořád stejný.K čemu spy photos ?
Avatar - Bubáq
22. 8. 2012 17:07
Sláva!
Opravdu jásám. Proč? Inu, návrat ke klasice bude 911 mimořádně slušet! Tuhle Targu dosud pietně chovám ve svém srdci, byl to první automobil zpoza železné opony, jehož prospekt (brožura) se mi dostal do rukou. Tedy tehdy jsem byl malý chlapec, ale ty obrázky, ty se mi vetknuly do srdce. Od té doby je pro mě 911 naprostá ikona... Nic dokonalejšího prostě neexistuje. A Targa tomu nasazuje královskou korunu!
Avatar - PlugIN
22. 8. 2012 16:52
achjo
Pěkný ale konečně by už mohli začít vydávat modely na které se opravdu těším, to jsou: GT3, Turbo a GT2. :-)