Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru: 15 milionů vyrobených motorů typu boxer

David Bureš
Diskuze (7)
Motor s protiběžnými písty je spolu s pohonem všech kol typickým znakem vozů japonské značky Subaru.

Subaru slaví významné jubileum. Japonská automobilka za 49 let vyrobila již 15 milionů motorů typu boxer. Prvním Subaru s tímto typem agregátu byl kompaktní sedan 1000, poprvé prezentovaný v květnu 1966.

Model 1000 byl nejen prvním vozem značky poháněný vodou chlazeným čtyřválcem s protiběžnými písty, ale rovněž prvním vozem značky s pohonem předních kol. Tehdejší litrová jednotka v Subaru 1000 disponovala výkonem 40 kW a točivým momentem 77 N.m.

U motoru typu boxer se písty pohybují horizontálně proti sobě. Výhodou tohoto řešení je snížení těžiště vozu – díky nízké stavbě jednotky. Plochý agregát má rovněž tichý a kultivovaný běh, protože se setrvačné síly navzájem vyruší. Mezi nevýhody takového agregátu naopak patří vyšší výrobní náklady nebo větší půdorysová prostorová náročnost.

Subaru vedle zážehových plochých motorů jako jediný výrobce nabízí rovněž turbodiesel typu boxer. Tento unikát se světu poprvé představil v roce 2007.

Vedle motoru typu boxer je typickým znakem vozů Subaru symetrický pohon všech kol. Automobilka minulý měsíc oslavila výrobu 14 milionů vozů s pohonem všech kol. Prvním modelem Subaru se symetrickým pohonem všech kol bylo kompaktní kombi Leone představené v září 1972.

Subaru tvrdí, že jím nabízený pohon všech kol přispívá k bezpečnější a stabilnější jízdě. Zároveň si řidič díky němu užije více radosti za volantem.

David Bureš
Diskuze (7)
9. 3. 2015 16:52
Re: Ach jo... jste Češi - automobilový server...
můžeš mi někde sehnat info o tý tatře v dieslu? Nikdy sem o tom neslyšel. Měl sem zato že Subaru přišlo na svět jako první s boxer D...
9. 3. 2015 16:50
Re: Boxer není motor s protiběžnými písty
ehm, a co je tedy boxer? Protože ja na tom odkazu vidim motor kterej je v subaru (jinak konstrukčně provedený).

www.subaru.cz/subaru_boxer.html
18. 2. 2015 00:13
Boxer není motor s protiběžnými písty
jedna poznámka, Boxer není motor s protiběžnými písty. Motor s protiběžnými písty je toto: [odkaz]
Pletení těchto pojmů je častá chyba mnoha novinářů.
Avatar - Ja Prvni 123
17. 2. 2015 21:47
Ach jo... jste Češi - automobilový server...
tak byste vážně o osobní Tatře 2.0 diesel boxer měli vědět.
:-(

Jinak já s náklonností vzpmínám na boxery v Alfách.
První, s táhlem mezi dvěma dvojitými karburátory fakt nebylo jednoduchý seřídit.. ale od té doby, co zavedli vstřikování už to byl super motor.
:-(

Jistorie. Škoda.

:-!
17. 2. 2015 16:53
Re: Subaru diesel
Je to jak píšeš. Ten problém byl prakticky "jenom" tmel na lágrech. Změnou technologie výroby se to vyřešilo v průběhu r. 2010. Jinak je ten motor celkem držák. Postižený motory se často měnily i po záruce v rámci kulance.