Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru WRX STI vs. Porsche Cayman: Kdo bude rychlejší? (video)

Jan Mička
Diskuze (18)
Subaru WRX STI se nebojí postavit ani nejmenšímu kupé ze stáje Porsche. Jak dopadne závod na čtvrt míle a mílovou vzdálenost?

Novou generaci Subaru WRX STI jsme důkladně prověřili v rámci velkého redakčního testu a zanechala v nás velmi pozitivní pocity. V dnešní době, kdy je Mitsubishi Lancer Evo stále na odpočinku a kdo ví, jak to s novým vydáním nakonec dopadne, je však velmi těžké najít pro japonskou čtyřkolku adekvátního soupeře. Stane se jím Porsche Cayman?

V přiloženém videu se vedle Subaru WRX STI postavilo základní Porsche Cayman s šestiválcovým boxerem o objemu 2,7 litru a výkonu 202 kW. Vůz je vybaven manuálním šestistupňovou převodovkou a z 0-100 km/h akceleruje za 5,7 sekundy.

Subaru je na tom ve všech směrech lépe. Má sice pouze dvoulitrový boxer, ten však poskytuje 221 kW a vetší oporu v rozjezdu zajistí symetrický pohon všech kol. Porsche však má v rukávu silnější trumf – pohotovostní hmotnost 1310 kilogramů, což je o 265 kilogramů méně, než s čím se musí poprat agregát pod kapotou Subaru.

Průběh startu (pokud by se vám tedy povedlo se čtyřkolkou rychle rozjet bez toho, abyste usmažili spojku) se dá odvodit velmi jednoduše a tak se také stalo. Vedení Subaru vydrželo i do protnutí pásky, označující čtvrtmílovou vzdálenost, pak se ale Cayman nebezpečně dotáhnul a oba vozy projely cílem (ve vzdálenosti jedné míle od startu) bok po boku. Náhoda nebo cíl filmařů?


Jan Mička
Diskuze (18)
29. 6. 2014 22:42
Re: objem
ano, predchadzajuce dve generacie wrx sti boli na japonskom trhu k dispozicii s 2 litrovym motorom.
pri novej generacii platí:
wrx - 2 litrovy motor, manualna alebo CVT prevodovka
wrx sti - 2,5 litrovy motor, manualna prevodovka

zatial neexistuje sprava, ze by sa pod kapotou novej generacie wrx sti urcenej pre japonsky trh mal usadit 2 litrovy motor.

samozrejme, vsetky spomenute motory su preplnane.
29. 6. 2014 21:33
Re: objem
To snad neplatí ve všech zemích, ne? Subaru moc nesleduji, ale v minulé generaci to tak, pokud vím, bylo.
Avatar - JDM
29. 6. 2014 20:28
Re: tak to nase.re
vždycky to bude o řidiči , takže klidně na vlásenkách kolem berounky můžeš s caymanem STI zatopit ;-) Obě auta jsou super , co mě vadí je tohle rovinkový porovnávání aut , mám radši srovnávačky na nějakých tratích (uzavřených cestách) tam se projeví jaký to auto opravdu je .
[odkaz]
29. 6. 2014 00:32
Re: tak to nase.re
Ten nejaky nenapadny sedan, ako to vidiet aj z videa ma navrh len pri starte… pocas jazdy bol Cayman rychlejsi, takze je dost nelogicke, co si napisal.
29. 6. 2014 00:23
Re: objem
2,5 litra a s turbom...