Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Takhle vypadá čínský šampionát tahačů. Jedou v něm i čtyři Češi (video)

Jan Mička
Diskuze (0)
Když David Vršecký ukončil svou evropskou závodní kariéru, odjel hledat štěstí do Číny. Takto vypadají tamní závody tahačů.

Zpráva o ukončení evropské kariéry Davida Vršeckého přišla jako blesk z čistého nebe, jak ale pilot z Roudnice nad Labem naznačil v našem dubnovém rozhovoru, vznášela se tahle myšlenka ve vzduchu už delší dobu. Vršecký podle svých slov vyhrál, co mohl a už by se v podstatě neměl kam dál posouvat, se závoděním ale nadobro neskončil.

Tým Buggyra, se kterým je spjatá takřka celá Vršeckého kariéra, totiž působí také v Číně (divize nese jméno China Buggyra Racing), kde se loni rozjela zajímavá mistrovská série tahačů. Vozy jsou jednodušší než ty, se kterými se závodí v Evropě, finančně dostupnější, a některé mají dokonce tři nápravy, což je v ETRC nemyslitelné.

Buggyra do Číny přivezla speciálně vyvinutou Tatru Phoenix, která může zdejším výrobcům a týmům sloužit jako vzor. Za její volant posadila Davida Vršeckého, a aby se v poli čínských pilotů necítil „osaměle“, doplnili ho další tři Češi - bývalý stájový kolega z ETRC Adam Lacko, Miroslav Forman a Michal Matějovský.

Jak takové závody vypadají, uvidíte v přiloženém videu. První letošní podnik čínského truckového šampionátu se odehrál v milionovém městě Čcheng-tu a David Vršecký se díky perfektním výsledkům ujal průběžného vedení. Podle Adama Lacka, který v neděli dojel na stupních vítězů, je nejhorší komunikace s mechaniky a nevyzpytatelné chování soupeřů, je tedy dobré počítat se vším. „Myslím, že je to fantastická reklama pro Českou republiku. Šampionát je hodně vyrovnaný a s Davidem jsme ukázali, že my kluci z Evropy něco umíme a určitě se tady neztratíme,“ komentoval Lacko.

Jan Mička
Diskuze (0)