Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra se zapojila do programů výcviku i vzdělávání řidičů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Kopřivnická automobilka chce přispívat k bezpečnosti na silnicích a zlepšovat schopnosti řidičů.

Společnost Tatra Trucks se zapojila do programů výcviku i vzdělávání řidičů a zvyšování bezpečnosti na silnicích. Pro příští rok plánuje s Asociací center pro zdokonalovací výcvik řidičů i rozsáhlý projekt zaměřený na tuto oblast.

V letošním roce kopřivnická automobilka již na několika z nich spolupracuje s Centrem bezpečné jízdy Libros Ostrava, lídrem projektu Profesionalizace řidičů složek Integrovaného záchranného systému České republiky v letech 2016 až 2018, kterého se účastní více než 25.000 řidičů – příslušníků hasičů a policistů ČR.

Centrum Libros v letošním roce spustilo prostřednictvím sociálních sítí projekt SEJFER, jehož podstatou je snaha trvale podporovat zlepšování řidičských dovedností a celoživotní vzdělávání řidičů po celém světě.

Tímto krokem chce Centrum bezpečné jízdy Libros Ostrava navázat na již existující programy výcviku profesionálních řidičů záchranných složek, na kterých spolupracuje s IZS ČR a chce v nich pokračovat i po roce 2018. Projekt SEJFER je zaměřen na širokou veřejnost a oslovuje ji prostřednictvím nejrůznějších akcí a sociálních sítí.

Ve spolupráci s Tatrou uspořádalo Centrum bezpečné jízdy Libros 23. září letošního roku Den rekordů, který přinesl dva zápisy do České knihy rekordů. Onoho dne kulturista a vozíčkář Daniel Minster ze Studénky jako první na světě odtáhl vlastníma rukama po dráze dlouhé 2,52 m nákladní vůz limitované edice Tatra Phoenix Euro 6 Präsident o váze 11,5 tuny. Jeho sportovní kolegyně a policistka Lenka Ferenčuková pak stejnou tatrovku dokázala svým tělem táhnout rekordních 4,4 m.

Vůz značky Tatra hrál ústřední roli i u dalšího rekordního výkonu. Dne 18. října 2017 byli diváci v areálu Centra bezpečné jízdy Libros v Ostravě svědky toho, jak Tatra Tactic v konfiguraci 4x4 s Liborem Václavíkem za volantem a Petrem Tešnarem na místě spolujezdce úspěšně a bez problémů překonala nejvyšší technickou překážku na světě.

Speciální sinusoidová překážka s extrémním stoupáním i klesáním, jejímž autorem je právě Libor Václavík, vznikla v Centru bezpečné jízdy Libros pro nácvik zvládání nejrůznějších úrovní náklonů vozidel a krizových situací.

Pro příští rok plánuje společnost Tatra Trucks ještě zintenzivnit své působení v projektech zaměřených na zvýšení bezpečnosti silničního provozu a výcvik řidičů. Například podepsala smlouvu o spolupráci s Asociací center pro zdokonalovací výcvik řidičů na projektu s názvem Ekonomická a bezpečná jízda s vozidly Tatra ve výcvikových centrech Asociace center. Ten bude nabízet školení a výcvik řidičů vozidel kopřivnické značky a má zajistit jejich uživatelům dosažení optimálních provozních nákladů.

Asociace center prostřednictvím Autoklubu České republiky začlení projekt do programu Road Safety, který je osvětovým programem Autoklubu České republiky. Tatra společně s Asociací center bude v rámci projektu nabízet kurzy bezpečné a hospodárné jízdy, kurzy s následným odpočtem trestných bodů nebo individuální kurzy u zákazníků.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)