Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Opel Astra K 1.6 CDTI – Golfe, máme problém!

Ondřej Chamilla
Diskuze (502)
Opel Astra přichází již v páté generaci a navazuje tak na dlouhou tradici značky v nižší střední třídě. Vůz jsme vyzkoušeli v nejvyšší výbavě a s prozatím nejsilnějším turbodieselem.


Interiér, design, video


Vždy jsem měl pocit, že všechny testy Opelu Astra dopadaly tak nějak podobně – auta to byly a jsou na úrovni, v porovnání s konkurencí však vždy skončily lehce pod vrcholem, zpravidla kvůli pár nedotaženým věcem. Kupříkladu odcházející generace byla za rozumné peníze dobře vybaveným, komfortním a robustním automobilem, dynamiku však omezovala vysoká hmotnost a uvnitř bylo spíše méně místa.

Nyní ale přichází pátá generace Astry, která je již poučená z chyb předchůdců. Má tedy až o 200 kg nižší hmotnost, přehlednější interiér s menším počtem tlačítek a také více prostoru na zadních sedadlech. Co však nabídne dále?

Při pohledu na vůz je nutno říci, že střídmý, ale elegantní vzhled Astře sluší. Zejména když si připlatíte za sadu Inovace, která obsahuje diodové zadní svítilny i LED Matrix světlomety (v této třídě použity poprvé), u kterých adaptivní funkci zajišťují jednotlivé diody a ne pouhé klapky.

Video se připravuje ...

My jsme k testu dostali automobil v nejvyšším stupni výbavy Innovation, který již sám o sobě obsahuje mnoho prvků. V kombinaci s prozatím nejsilnějším dieselem vůz stojí 509.900 Kč, což vůbec není špatná částka, zejména s přihlédnutím k tomu, že se jedná o novinku. Překvapilo nás však, že jeden prvek výbavy oproti předchůdci chybí, a to adaptivní tlumiče Flex Ride. Podle vyjádření Opelu se jich ale dočkáme později. V nejvyšší výbavě dostanete rovněž elektrickou parkovací brzdu, levnější varianty mají klasickou ruční.

Po nasednutí dovnitř se octnete ve slušně zpracovaném automobilu s příjemně moderní a přehlednou palubní deskou. Na rozdíl od předchozí Astry je zde počet tlačítek na středové konzole zredukován na minimum, mnoho se jich přesunulo na volant. Vkusně zabudovaný dotykový centrální displej systému IntelliLink je doplněn několika málo tlačítky pro snadnou orientaci, byť paradoxně chybí třeba navigace – k té se musíte „proklikat“ na displeji. Centrální štít je pak tvořen ještě ovládáním klimatizace, kde se teplota ukazuje přímo v kruhových ovladačích.

Pod panelem klimatizace je pak záhadný prvek – prohnutý lakovaný plast se stříbrným madlem. Není to však žádná schránka, v přihrádce před spolujezdcem jsme totiž objevili držák na mobilní telefon, který se dá přímo na ono „madlo“ připevnit. Po zapojení krátkého kablíku vedoucího z držáku pak můžete telefon nabíjet a mít jej stále po ruce.

Pokud bychom měli Astře něco vyloženě vytknout, pak je to nešikovný tvar řadicí páky, který se navíc pod rukou „mění“ v závislosti na tom, který převodový stupeň je zařazen. Co je špatného na klasické kouli?

opel testy video nizsistredni redakcnivideo opel testy video nizsistredni redakcnivideo  

Celkově ale chválíme pěkně udělané výplně dveří či dobrou pozici za volantem. Oproti dřívějšku již není interiér natolik robustní, to se však vzhledem k razantnímu snížení hmotnosti dalo očekávat. I přes kratší rozvor vozu se pak zlepšila prostornost na zadních sedadlech, kde se větší cestující konečně nemačkají, byť stále lze v dané třídě najít o něco vzdušnější auta. Zavazadelník pak se svými 370 litry odpovídá průměru třídy.

Astra přichází rovněž s celou řadou bezpečnostních systémů. Podobně jako Ford, i Opel zavedl varování před kolizí nejen pípáním, ale i blikáním červenými diodami do obličeje, což nám nepřijde příliš bezpečné. Tento systém se však naštěstí dá velmi snadno vypnout tlačítkem na volantu.

Motor, převodovka


Motor a převodovka – A pak že to nejde…

Když jsem naposledy testoval Opel Astra předchozí generace, měl již stejný motor jako dnešní novinka, tedy naftovou šestnáctistovku CDTI s výkonem 100 kW a točivým momentem 320 N.m. Výkony jednotky však tehdy byly utlumeny hmotností vozu i příliš dlouhými převody. Naštěstí došlo k nápravě.

Jak jsme si již říkali, hmotnost vozu byla snížena, Opel ale přistoupil rovněž ke zkrácení převodů. Tyto dvě věci vozu pomohly až neskutečně – zátah je najednou příjemně důrazný, auto jede vpřed s nebývalou lehkostí také na vyšší stupně a pružné zrychlení i z dálničních rychlostí evokuje spíše objemnější jednotky.

Plusem agregátu je i to, že se velmi dobře sbírá již z tisíce otáček a o 500 ot./min výše už začíná citelně táhnout, a to s razancí, která se u dnešních plytkých Euro 6 motorů často nevidí. Jednotku nemá smysl točit až do červených, nic víc už tam neobjevíte, poskytuje ale na daný objem velmi dobrou reálnou dynamiku.

opel testy video nizsistredni redakcnivideo opel testy video nizsistredni redakcnivideo  

Osobně jsem se vždy přimlouval k teorii, že zbytečně dlouhé převody motoru škodí z hlediska dynamiky i spotřeby, protože člověk musí častěji výkon dolovat, zatímco s krátce, respektive vhodněji zpřevodovanými vozy stačí plyn jen lechtat a auto se netrápí pod zátěží. U Astry se to projevuje ještě výrazněji. Námi testovaný kus měl najeto jen několik stovek kilometrů, přesto vykazoval velmi dobré hodnoty spotřeby. Ve městě jsme jezdili za 5,5 l/100 km, na dálnici při 130 km/h to bylo jen lehce přes pět. I při svižnějším tempu se pak odběr nepřehoupl přes šestilitrovou hranici, při klidné jízdě mimo město počítejte klidně i se 4 l/100 km.

Má tedy motor nějaké neduhy? Ačkoliv je tradiční klepání naftového agregátu dobře potlačeno, jednotka se projevuje duněním od výfuku, které je poměrně citelné. To ale může částečně vymizet s přibývajícími kilometry. Hlavním problémem pohonného ústrojí je tedy šestistupňový manuál, byť je dobře zpřevodován. Chod páky je totiž na dnešní poměry bídný – dlouhé dráhy, gumové dorazy a ještě ne zrovna přesná kulisa kazí dojem z jízdy. Podle kolegů jsou na tom však jiné motorizace v tomto ohledu lépe.

Nenadchne, neurazí

Podvozek Astry je stále tvořen přední nápravou McPherson a zadní nápravou s torzní tyčí, u výkonnějších variant doplněnou o Wattův přímovod. Astra nikdy nepatřila k těm vozům, které by dokázaly řidiče nadchnout, zvládala ale vhodně kombinovat komfort s bezpečnou ovladatelností. To platí i pro tuto nejnovější generaci.

Vůz používá měkčí péra a tužší tlumiče, což ve výsledku znamená, že auto je zejména ve vyšších rychlostech poměrně plavné a ne tradičně německy tuhé. Komfort vozu je příjemný, rozhodí jej snad pouze větší nerovnosti v nižších rychlostech, jinak je posádka slušně odizolována od výmolů.

Z hlediska ovladatelnosti nečekejte žádné zázraky, na rovném povrchu se ale automobil chová velmi dobře – jistě a přesně. Horší to je na rozbitější silnici, tam trochu ztrácí ze svého bohorovného klidu.

opel testy video nizsistredni redakcnivideo opel testy video nizsistredni redakcnivideo  

Naše výtky tak směřují zejména ke gumovým ovládacím prvkům, ať už jde o odpor spojky, nejasný chod brzdy či nepříliš citlivé řízení. Pochválit je však naopak potřeba klid na palubě – auto je i na dálnici příjemně odhlučněné, podvozek se neprojevuje žádným lomozem a celkově jako by Astře sedělo spíše cestování na delší trasy, než poskakování po městě.

My bychom si osobně počkali na příchod adaptivních tlumičů, které s největší pravděpodobností zajistí vyrovnanější chování podvozku na všech typech povrchů. Již současné naladění však není nijak špatné, běžný zákazník bude spokojen jak s komfortem, tak ovladatelností. Jinde to však umějí i o špetku lépe.

Závěr


Závěr

Opel Astra páté generace se poučil z většiny chyb předchůdců a přichází lepší než kdy dříve. Má bohatou výbavu, příjemně svižný a velmi úsporný motor, pěknou kabinu a přitom stále relativně výhodnou cenu.

Nejedná se o dokonalé auto - ovládací prvky nepůsobí nejlépe a řazení by se mělo jednoznačně zlepšit. Celkově se však jedná o velmi dobrou alternativu k zavedeným hráčům na trhu, na kterou by si ostatní měli dávat pozor. A to nejlepší na tom všem je, že ze všech stran se k nám dostávají zvěsti o jiných variantách, třeba té s litrovým tříválcem, které fungují a jezdí ještě o kus lépe. Pokud je to pravda, což zjistíme, až se s takovými verzemi svezeme, tak by mohla Astra konkurentům pořádně zatopit.

Nejlevnější verze modelu319.900 Kč (20t/147 kW Pure)
Základ s testovaným motorem459.900 Kč (20t/147 kW Pure)
Testovaný vůz bez příplatků509.900 Kč (20t/147 kW Portfolio)
Testovaný vůz s výbavou601.300 Kč (20t/147 kW Portfolio)

Plusy

  • Komfortní a tiše pracující podvozek
  • Pružná pohonná jednotka
  • Nízká spotřeba
  • Konkurenceschopná cena a výbava
  • Vhodné zpřevodování

Minusy

  • Necitlivé a gumové ovládací prvky
  • Nepřesné řazení
  • Tvar hlavice řadicí páky

Foto: Petr Homolka

Zobrazit celý článek
Ondřej Chamilla
Diskuze (502)
Opel Astra K 1.6 CDTI
Cena základní sestavy 509 900 Kč
Výbava základní sestavy 6x airbag, ESP, Automatická dvouzónová klimatizace, Palubní počítač, Dešťový senzor, Vnitřní zpětné zrcátko s automatickou clonou, Automatické přepínání světel s detekcí tunelu, Přední mlhové světlomety, Elektrická parkovací brzda, Čalounění kombinací kůže/látka, Volant potažený kůží, Posuvná přední loketní opěrka s přihrádkou ve středové konzoli, Vnější chromované lišty okolo bočních oken, Asistent pro rozjezd do kopce, 17“ ráfky z lehkých slitin, protikolizní brzdění, tempomat atd. Kč
Cena testované sestavy 601 300 Kč
Výbava testované sestavy Metalíza Deep sky (+14.400,-), Sada Inovace (Navi, LED Matrix světlomety, atd.) (+40.000,-), CD mechanika pro iO6 (+3.000,-), Automatický parkovací asistent (+20.000,-), Zimní sada 2 (vyhřívání všech sedadel, vyhřívaný volant, 2x USB konektor vzadu) (+14.000,-) Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1598
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 100 / 3500
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 320 / 2000 - 2250
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 205
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 9.6
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 4.4 / 3.4 / 3.7
Emise CO2: 99
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 370 / 1210
Objem nádrže (l): 48
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1360 / 515
Rozměr pneu: 225/50 R 17
Opel Astra K 1.6 CDTI
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4370
b) šířka (mm): 1809
c) výška (mm): 1485
d) rozvor (mm): 2662
e) rozchod vpředu (mm): 1548
f) rozchod vzadu (mm): 1565
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 830 / 1120
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 570 / 920
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1010
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 1010
k) šířka vpředu (mm): 1510
l) šířka vzadu (mm): 1440
délka sedáku vpředu (mm): 570
délka sedáku vzadu (mm): 530
výška opěradla vpředu (mm): 650
výška opěradla vzadu (mm): 640
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - trapid
30. 11. 2015 20:26
Re: Spíše zklamání?
Tak možná jsem mimo, ale že by to opravdu byly krytky?
Proč by někdo dělal krytku šroubu v podobě šroubu? Nějak mi uniká smysl.

Spíše bych to tipoval na optickou ochranu - potenciální zloděj letmo mrkne na kola, vidí, že jeden šroub má jinou barvu (= bude bezpečnostní) a jde dál.
Nebo je opravdu bezpečnostní, ale spíš tím, že rozměr může být např. nepatrně větší než je standardní klíč.

No, ale pokud to jsou opravdu krytky šroubů, tak bych musel použít často používanou větu mé kolegyně:"Svět se v pr-del obrací!"
Nedokážu si představit, že bych nejprve musel oddělat 5 plastových bazmeků z každého kola než se dostanu k šroubům 8-s .
Avatar - PepaJ
14. 11. 2015 16:41
Re: Ať mi někdo řekne
No u mě ano..je reakce po sešlápnutím plynu + nabrani z určité rychlosti na určitou vyšší a já jsem vždy budu počítat od prveho doteku plynu k dosazene rychlosti..ver tomu, že ta jedna sekunda rozdílu jen pak dost znat..navíc ta syrova Astra se ještě potřebovala nadechnout..a takk je výsledek ..špatný ..jinak ten silný zatah turba byl jen velmi krátký..ale jsem holt odkojen tocivou atmosferou..by japan..takže to lépe posoudí jiní..na druhou stranu Levorg má těch jen koniku 170 a je o dost těžší..a jel jak spraku..navíc s CVT!!
Avatar - eXp10it
12. 11. 2015 12:02
Re: Shrnovačka - paranoia a demagogie
Pobavilo.
Avatar - Cuba66
12. 11. 2015 10:45
Re: Ať mi někdo řekne
No vidět totožné prosklení nebo si tam sednout je prostě rozdíl. Podle mě má Mazda sedačky níž, takže ač to vypadá podobně, pocit uvnitř je jiný.
Jo pro Nonsense - na jednu stranu máš s tím tabletem pravdu, ale na druhou s tím místem vzadu ne.
Měřím 187cm a v Mazdě mám místa méně, pokud se posadím "sám za sebe"(to samé v Giuliettě). Někdo říká, že je to blbost, že sám za sebou přeci nesedíte, ale je to prostě měřítko. Ne jako v Telegraph Cars, kde auta testuje holka, co má metr padesát i s kramflekama, ta pak o každém autě řekne, že má vzadu "plenty of headroom and plenty of legroom" :-)
Avatar - white label
12. 11. 2015 02:10
Re: Klavírní lak na palubce
Přesně tak...