Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Toyota C-HR – Celkem Hustá káRa

Michal Fokt
Diskuze (282)

Tohle fáro vypadá, jako když zdrhlo z manga komixu. Ale jak jezdí? Toyota fakt zabila…

Úvod, interiér


Když jsem se byl v Miláně staticky seznámit s Toyotou C-HR, zkonstatoval jsem, že pokud Japonci nepohnojí techniku, bude mít konkurence velkej problém. Jestli ho vopravdu budou mít, zjistíte ve druhý kapitole, teď si pojďme osvěžit paměť, co je to vlastně za typa.

Kdyby bylo C-HR chlap, tak určitě pořádně namakanej skejťák nebo traceur v křiklavým vohozu. Tvary karoserie jsou jasný manga – japonský komixy s okatejma lolitkama, frajerama s čírem a bosozoku kárama. Jako chápu, že to pro někoho bude trošku silný kafe, ale wo tom to je, ne? Nelíbí? Tvůj boj… C-HR je slušnej úlet a já osobně jsem z něj na krupici.

A vevnitř je to úplně to samý, i když možná trošku jiný, než bys čekal. Futuristická palubka cajk, ale když to zase zavonačim na toho virtuálního frajera, tak má na nose rybany a na ruce chronometry Hujer. Tohle je beze srandy prémiovej interiér – všude měkkej matroš, sladěný barvy, vystajlovaný dekory, prostě mazec. Sedadla vypadaj, že budou držet jako v hot-hatchi, místo titěrnýho joysticku je pořádnej volič a volant se docela dobře drží.

Realita malinko zaostává, sedadla držej tělo hůř, než na co vypadají, ale furt vedou hodně slušně. Jediný, co mi trošku vadilo, je trošku menší rozsah podélnýho seřízení volantu. Že jsem si toho posledně nevšiml… Ale není to žádná trága, spíš drobná piha na kráse. Pravá noha řidiče má víc místa než v tiguanu a přestože se cejtím příjemně obklopený interiérem, rozhodně to není vo stísněnosti.

Dotykáč sice reaguje na každej dotek precizně, ale trošku se zpožděním, je potřeba si na to zvyknout, infotainment je přehlednej, navíc Toyota zůstala u tlačítkovýho ovládání pro ventilaci, takže no stres. Schránka v loketce má slušnou velikost, chytrofoun se dá postavit do nápojových držáků nebo položit na příjemně lepivou přihrádku pod střeďákem. Do ouška vám navíc bude valit sound z audia JBL. Jako fakt luxus, tady vepředu. Ale jeden rejpanec bych měl – v kabině jsou celkem čtyři prvky z kovovým dekorem, ale každej je jinej – lem startovacího tlačítka lesklej, kličky a dekory výdechů ventilace polomat a hlavice voliče hedvábný lesk. Prča…

CH-R vypadá zvenku spíš jako třídveřový kupé a i když zadní pár dveří odhalíš vzápětí, to poslední, co bys asi čekal, je, že se dozadu vejde někdo jinej než Pygmej. To ale promrkneš. Za sebe se s výškou 183 cm bez problémů posadim a před koleny zůstane ještě nějaký ten cenťák k dobru, i když sedák je ukotvený trochu nízko. Strop je od hlavy stále v uctivé vzdálenosti, ale čalounění dveřního otvoru už je docela blízko.

suv toyota testy suv toyota testy

Jediný, s čim je třeba se naučit žít, je pocit, že seš afghánskej neurochirurg na cestě z Řecka za Endžílou v nákladním transitu, výhled ze zadního sedadla je quli prťavýmu okýnku fakt tristní, takže nic pro klaustrofobiky. A taky by potěšila středová loketní opěrka... Jenže kolik času asi bude v malým krosouvru jezdit někdo vzadu? Podstatnější je, že kufr má velikost 380 litrů, což je slušný standard kompaktních hatchů. Jinými slovy – ačkoli C-HR vypadá jako nepraktická stylofka, v reálu je to plnohodnotná kára pro čtyřčlennou famílii.

Motor, jízdní vlastnosti


Jestli nepohnojej techniku, to je, oč tu běží… Toyotí hybrid pro malý a kompaktní modely je za normálních okolností přímo prototypem techniky pro lidi, co řízení vlastně nenávidí, ale holt musí jezdit. Pro stylový SUV asi nic moc, ale Japonci se vytáhli. Jeho naladění v CH-R je úplně jiný, než v priusu nebo aurisu, připomnělo mi sportovní mód v Lexusu CT200h. Odjet z parkoviště na elektriku je docela challenge, už při lehčím tlaku na pedál plynu startuje benziňák a úplně jiná je i charakteristika převodovky e-CVT. Při důraznějším sešlápnutí plynu otáčky motor vcukuletu vyletí do „Power“ zóny a chybí to otravný CVTčkový přemlouvání řidiče „hele a nechceš na to zrychlování radši hodit bobek?“. Rázem máš z auta lepší pocit, to si piš.

Motor je navíc na poměry týhle třídy fakt slušně odhlučněnej, takže při delší plné akceleraci nemáš chuť vzít sekeru a rozštípat tu pixlu na trsátka. I díky elektromotoru s maximem točáku 163 N.m céháerko slušně jede ve středním „eko“ pásmu otáček a je příjemně svižný v městském provozu, jenže už akcelerace na stovku za 11 sekund, výkon 90 kW a váha 1,5 tuny naznačují, že to není žádná raketa. Předjíždět na okreskách je třeba s rozmyslem a při dálničních rychlostech to taky není zrovna tavič asfaltu, takové HR-V 1.5 s variátorem je pod plným plynem citelně vostřejší.

suv toyota testy suv toyota testy

Na nějaký závodění zapomeň, ale na prázdný okresce se svezeš fakt pěkně, když budeš chtít. Asi už ti došlo, že tenhle hájbrid tu není vod toho, aby ti vytřel zrak jízdou na benzinový páry. Ani ta sexy karoserie asi nebude krájet vzduch jako prius, spotřebu 7,5 l na dálnici bych si uměl představit nižší, ale při devadesátce je se 4,5 naprosto v pořádku. Podstatnější ale je, že i přes celkově dynamičtější naladění je slušná spotřeba v reálným provozu. Ve městě jsem jezdil těsně nad pětilitrovou hranicí a za celej test, kdy jsem se nevyhýbal dálnicím ani svižnýmu svezení na okreskách, jsem jezdil za 5,4 l, což je super.

Naruse-san by lajknul

Jestli je dynamicky C-HR průměr, tak jeho šasi je maximálně vymazlená záležitost. Vzpomínáš ještě na bavoráckou trojku, než v Mnichově zešíleli a přešli na runflaty? Tak to je C-HR. Při jízdě působí robustně a bytelně a sladění tlumičů a pružin perfektně vystihuje termín „sportovní“. Drobné nerovnosti kopíruje rozumně a pevně, to znamená, že se ani moc nenatřásá, ale samozřejmě ani „nepluje“. A když vymetu větší díru nebo kanál, nesnaží se mi Toyota rozdrtit meziobratlový plotýnky na prášek. Tlumiče navíc pracují tiše a rychle, šasi zvládá i roletky a nezávislé zadní zavěšení na příčných spárách v zatáčkách neodskakuje, i když výjimečně alespoň naznačí. Na to, že má auto obuté osmnáctky, je to fakt mazec…

Náklony v zatáčkách jsou až nejaponsky minimální a to mírné zakleknutí, ke kterýmu dochází, je rozděleno mezi obě nápravy. Agresivní geometrie přední nápravy způsobuje, že C-HR neskutečně ochotně zatáčí – a nezůstane u slibů, i v oblouku je neuvěřitelně neutrální. Trošku trabl je, že se hůř odhaduje limit, přední gumy začínají ševelit poměrně brzo, ale k nástupu lehký nedotáčivosti je ještě lán cesty.

Zimní oslizlo v kombinaci se zimníma gumama sice umí perfektně odhalit slabiny podvozku (jako posledně u scénicu), ale vylučuje využít plný potenciál šasi. Toyotí inženýr mi v Miláně tvrdil, že benchmarkem při vývoji C-HR byl golf. Tenkrát jsem se tomu pousmál, teď bych si nejradši nafackoval. Netvrdím, že jede jako volkswagen, ale jsem si naprosto jistý, že řidičským crossoverům Mazda CX-3 a Honda HR-V vyrostl hodně nebezpečný soupeř, kterej rozhodně nezaostává. Toyota tak bezezbytku využila výhodu těžkých, nízko uložených akumulátorů v zádi, jako před pár lety Honda u kupéčka CR-Z.

suv toyota testy suv toyota testy

I když v jednom C-HR golfa opravdu hodně připomíná – jízda je přesná, precizní, jistá, ale (i kvůli řízení bez feedbacku) auto neumí vtáhnout do děje a pobavit tak, jako zmínění japonští konkurenti. Ale to už jsem hodně za rypáka – kdo by asi hledal u malého crossoveru radost z jízdy emoce a adrenalin… To je spíš přidaná hodnota, která neurazí, ale fakt ne něco, za co se dává kartáč. Jako u všech hybridů Toyoty je potřeba být něžný k brzdovýmu pedálu, sice už dávno nefunguje stylem On/Off, ale prudší sešlápnutí umí furt slušně zaflekovat…

Závěr


Vůbec se s tím nebudu tajit – z C-HR jsem hotovej. Zamiloval jsem si jeho drzej design, nadchnul mě vymazlenej interiér, kterej je větší, než to zvenku vypadá, a doslova šokovalo odladění podvozku. OK, motor je spíš průměr, ale zase nežere a je tichý. A taky sloupek volantu měl jít vysunout ještě kus dopředu a výhled ven je asi jako …z mini, ale to je něco, s čím se dá žít. Snad jen ještě taková výtka mimo soutěž – auto by si vzhledem ke svým kvalitám určitě zasloužilo ještě nějaký výkonnější topmodel… Každopádně Toyota bez nadsázky stvořila prémiový malý crossover a jsem si jistý, že se její manažeři při sledování reklamní kampaně na jistý údajně #untaggable konkurenční produkt musí zdvořile usmívat, jak to umí jen Japonci.

Chvíli jsem přemýšlel, jestli céháerku za pár drobných nedokonalostí půl hvězdy sebrat, ale fakt jen chvíli. Kašlu na to. Tohle je nejlepší mainstreamový auto, se kterým jsem letos jel. Moje Auto roku. Like…

suv toyota testy suv toyota testy

Rebelské C-HR má konzervativní Toyotě přilákat nové zákazníky. Nevím, kolik jich bude, ale mě mají. Ještě sehnat těch sedm set tyček, tohle auto není úplně laciné. Jasně, v týhle káře asi budete nejčastějc potkávat paničky před nákupními centry, ale je to logický – ženský přece letěj na drsňáky – i ty metro... Jo a jestli se vám nelíbí, že jsem to kvůli tomu napsal slangově, tak si trhněte!






První cena vozu 489.900 Kč (Live, 1.2 Turbo, 85 kW)
První cena vozu s testovanou motorizací 629.900 Kč (Active 1.8 Hybrid, 90 kW)
Základní cena testovaného vozu 674.900 Kč (Dynamic 1.8 Hybrid, 90 kW)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 827.400 Kč (Dynamic 1.8 Hybrid, 90 kW)

Plusy

  • Výrazný design
  • Jízdní vlastnosti a kvalita jízdy
  • Luxusně působící interiér
  • Spotřeba paliva

Minusy

  • Výhled z vozu
  • Malý rozsah seřízení volantu
  • Průměrná dynamika
  • Vyšší cena
Zobrazit celý článek
Michal Fokt
Diskuze (282)
Toyota C-HR
Cena základní sestavy 674 900 Kč
Výbava základní sestavy ABS, EBD, BA Kontrola stability vozu (VSC) a Kontrola trakce při rozjezdu (TRC), Předkolizní bezpečnostní systém s funkcí rozpoznávání chodců (PCS+PD), Systém opuštění jízdního pruhu se zásahy do řízení (LDA+SC), Automatické přepínání dálkových světel (AHB), Adaptivní tempomat (ACC), Systém rozpoznávání dopravních značek (RSA), Asistent rozjezdu do kopce (HAC), Automatický omezovač rychlosti (ASL), 7 airbagů: Airbagy přední a boční (řidič + spolujezdec), airbag kolenní (řidič), boční hlavové airbagy, Deaktivace airbagu předního spolujezdce, Indikace zapnutí bezpečnostních pásů, Uchycení dětské sedačky ISOFIX (zadní sedadla), Dětská pojistka zadních dveří, Světla denního svícení LED, Přední světlomety projektorové, Mlhová světla, Senzor šera, Automatické stěrače se senzorem deště, Vnitřní zpětné zrcátko s automatickou clonou, Tmavé čalounění střechy Vnitřní kliky dveří v chromu, Prémiový systém osvětlení interiéru, Kožená hlavice řadicí páky, Volant obšitý kůží Nappa, Stylové dekory přístrojového štítu a dveří v provedení černý lak, Dekorativní linka Electric Blue na přístrojovém panelu a ve dveřích, Aktivní opěrky hlavy, Sklopná zadní sedadla, dělení 60:40, Výškově nastavitelné sedadlo řidiče, Sportovní sedadla, Čalounění sedadel textilní černé a tmavě modré, Vyhřívání předních sedadel (řidič + spolujezdec), elektricky nastavitelná bederní opěra páteře, Kapsa na zadní straně sedadla (řidič + spolujezdec), Loketní opěrka v barevném odstínu fialová Vision, Vnější kliky dveří a zpětná zrcátka v barvě karoserie, Ukazatele směru zabudované do zpětných zrcátek, Střešní anténa ve tvaru žraločí ploutve, Zadní sportovní střešní spojler, Vnější spodní lišty bočních oken v chromu, Zatmavená zadní boční okna (Privacy glass), Stylové dekory v provedení černý lak, Střecha Black Star, Elektricky ovládána přední i zadní okna, Elektricky ovládaná a vyhřívaná zpětná zrcátka, Posilovač řízení, Výškově a podélně nastavitelný volant, Multifunkční volant, Zpožděné zhasnutí světel po opuštění vozu (“Follow-me-home”), Kosmetická zrcátka ve slunečních clonách, Osvětlení kosmetických zrcátek ve slunečních clonách, Palubní počítač, Barevný TFT displej 4,2" v přístrojovém štítu, Centrální zamykání dveří s dálkovým ovládáním, Klimatizace automatická dvouzónová (řidič + spolujezdec), Zadní parkovací kamera, Bezklíčové startování tlačítkem 225/50 R18, disky kol z lehkých slitin, Externí vstupy Aux-In a USB, podpora připojení Bluetooth Toyota Touch 2, dotyková obrazovka 8", 6 reproduktorů atd. Kč
Cena testované sestavy 827 400 Kč
Výbava testované sestavy Metalický lak (15.000,-), paket Comfort (40.000,-), paket LED (30.000,-), paket Premium (45.000,-), Toyota Touch 2 s navigací Go (22.500,-). Kč
Motor
Typ motoru: zážehový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1798
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 90 / 5200
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 142 / 3600
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 170
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 11
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 3.98 / 3.5 / 4.1
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 372 / 0
Objem nádrže (l): 43
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1535 / 325
Rozměr pneu: 225/50 R18
Toyota C-HR
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 4360
b) šířka (mm): 1795
c) výška (mm): 1555
d) rozvor (mm): 2640
e) rozchod vpředu (mm): 1550
f) rozchod vzadu (mm): 1540
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 880 / 1080
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 590 / 840
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 970
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 930
k) šířka vpředu (mm): 1500
l) šířka vzadu (mm): 1460
délka sedáku vpředu (mm): 490
délka sedáku vzadu (mm): 460
výška opěradla vpředu (mm): 620
výška opěradla vzadu (mm): 640
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
Avatar - Martin911Turbo
10. 2. 2018 09:21
C-HR velké zklamání
Toyotu C-HR jsem spolus Nissan Juke a Jeep Renegade dal do hledáčku na budoucí auto. Papírově a dle recenzí bylo C-HR defakto vítězný model v benzínové verzi Juke nejvíce zastaralý, ale se slušnou motorizací až 217 koní, benzín, nafta, 4x4. Renegade - kořeny Fiat, velký prostor uvniř, velká nabídka pohonů 110-170 koní, 4x4 včetně ultimátní verze Trailhook Po vyzkoušení nastal ovšem šok a to v neprospěch C-HR, kde se stal Renegade vítězem, vnitřní prostor největší ze všech, perfektní kufr s dvojitým dnem, rovná plocha. Renegade o 100% žehlí povrch lépe už v základní dvojkolce, ve čtyřkolece ještě lépe, menší náklony v zátáčkách, větší výkon, kroutící moment, automat 9 stupňů! excelentně hladce řadí, pohodlnější sedačky, lepší audio, lepší výhled ven a lépe citelná šířka a délka auta při jízdě v pruzích. Renegade s Uconect rádiem už vzákladní 5" verzi je o 100% lepší jak velká ale přitom zbytečná obrazovka v C-HR co nic nezobrazuje respektive ano, archaickou navigaci, u Uconnect bonus aplikace v telefonu pro kontrolu nad vozem Takže C-HR bude možná lepší držák, ale jinak zcela průměrné auto, které si svoji sebevědomou cenu nezaslouží

Klady:
Wow efekt
Externí design
Interní design až na pár detailů (lesklé černé plochy, laciná látka sedaček)
Nic v interiéru nevrže
Velikost kufru v dané třídě je ok
Přesné řazení

Zápory:
Pozice za volantem
Málo stavitelný volant pro člověka 190cm
Místo spolujezde a vzadu pro člověka max 180cm
Málo akční brzdy (vůz měl najeto 5800 km)
Stísněný prostor na to, jak velké auto je. Prostor jak vepředu tak vzadu pro malé hubené postavy
Benzínový motor, špatné odhlučnění, hluk již od 2000 otáček, svist vzduchu okolo karoserie od 80km
Motor slabý výkon 117 a 185ps je na tak těžké auto málo
Průměrný podvozek, nerovnosti nežehlí jak je očekáváno, v zatáčkách se prudce naklání
Malá světlá výška podvozku, stěží na prašnou a štěrkovou cestu
Infotejtment je parodie, rozlišení, nic nezobrazuje oproti konkurenci (Uconet FCA group, icocpit PSA, virtual cocpit tegra v Škoda, VW, Porsche, Seat,...)
Nešikovné umístnění tlačítek na volantu
Malý volant, netopí v celé ploše
Průměrné audio (verze Dynamic)
Špatný výhled ze zrcátek
špatné rozlišení zadní kamery
Pomalá reakce parkovacích čidel
Jízdní asistenty průměrné vůči konkurenci
Vysoká cena, na to co (ne)nabízí
Nakládací hrana kufru je vysoko, schod po sklopení zadních sedaček
Špatný výhled v bok a vzad
Malá přihrádka u spolujezdce
Spotřeba 7.5 - 8.5l !
Avatar - Emel
24. 3. 2017 08:59
Re: Přiznané
Tak ale Allroad se nebere jako crossover....
Avatar - tmaxSVK
15. 1. 2017 09:40
Re: nedá se to číst
Pridávam sa, je to hrozné. Jeden-dva odstavce by boli v pohode, ale celý test? Škoda...
8. 1. 2017 15:35
To myslíte vážně s tou češtinou???
Chtěl jsem si přečíst rencenzi, přečetl jsem sotva 5 řádek a napadlo mě...které novinářské hovado napsalo takovou češtinou tenhle článek?????

To si snad z lidí děláte Vopravdu legraci?

Psát ČESKY je snad příliš konvenční, nebo má tohle oslovit kupující "pražáky"?

V Praze pracuji, jsem z Moravy, takže na zkomolené výrazy jsem zvyklý, ale tenhle článek se hodí do vydání Týdne "Čeština na skřipci".

Ne, tohle se vážně nepovedlo, Vopravdu ne.

7. 1. 2017 20:16
naživo
Dnes jsem na ni náhodou narazil v Německu, stála venku u jednoho prodejce v Gorlitzu. V této šedé barvě. Nedalo mi to a zastavil jsem u ní. Ve skutečnosti je větší než vypadá na fotkách. A fakt vypadá velice dobře.