Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Těžký víkend pro řidiče. Cesta do Chorvatska je plná kolon

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Evropské autokluby varovaly tento víkend před jízdou na jih. Černé scénáře se potvrdily, už od rána se na dálnicích směrem do Chorvatska tvoří kolony.

Na středoevropských dálnicích začal jeden z nejvypjatějších víkendů roku. Nejenže na prázdniny vyrazili lidé z nejlidnatější německé spolkové země Bavorsko, ale v 9:00 se na neurčito ve směru z Korutan uzavírá dálniční tunel Karavanky na rakousko-slovinské hranici kvůli návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina ve Slovinsku, což komplikuje i českým dovolenkářům cestu na jih.

Jak napsala agentura APA, na rakouské dálnici A11 před tunelem Karavanky se od rána tvořily dlouhé kolony, protože jím mnozí dovolenkáři zjevně chtěli projet ještě předtím, než se v 9:00 na rakouské straně uzavře. Uzavírky si vyžádala dnešní návštěva ruského prezidenta Vladimira Putina ve Slovinsku, kde je mimo jiné uzavřena dálnice mezi Lublaní a rakouskou státní hranicí.

Problémy pokračovaly po celý den, protože začaly kolabovat i objízdné trasy slovinské dálnice. Dálnice A4 ve směru do Chorvatska a Slovinska v poledne kolabovala od Benátek až po křížení s dálnicí A23. Stálo se i na slovinsko-chorvatském hraničním přechodu Macelj, a to v obou směrech. Problémům se nevyhnul ani další přechod, Dragonja. V samotném Chorvatsku pak kolony mnohdy stály u mýtnic, kde se auta štosovala.

Německý i rakouský autoklub už v minulých dnech doporučovaly řidičům cestu odložit. Cestovatelé do Slovinska nebo Chorvatska, kteří nicméně nemohli nebo nechtěli vyrazit na jih až po víkendu, mohou použít objízdnou trasu přes Arnoldstein po dálnici A2, která v Itálii pokračuje jako A23. Za severoitalským Udine u pevnostního města Palmanova řidiči mohou odbočit k italskému hraničnímu přechodu se Slovinskem Gorizia, případně do Slovinska pokračovat přes Terst.

Druhá objízdná trasa vede přes A2 na Štýrský Hradec a tam po dálnici A9 ke Spielfeldu do Slovinska, což je směr, který při cestě do Chorvatska běžně používají Češi. Ale i tam budou problémy, protože jižně od města u jezera Schwarzlsee končí hudební festival s očekávanou návštěvností 120.000 lidí.

Jak upozorňuje německý autoklub ADAC, musejí řidiči také počítat s čekáním na přechodech z Rakouska do Německa, neboť obyvatelé Bavorska a Bádenska-Württemberska vyrážejí tento víkend na prázdniny.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)