Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota FCHV: hybrid na letišti

Michal Otruba
Diskuze (6)
Hybridní automobil Toyota FCHV, vybavený palivovými články, bude na japonském letišti Cetrair sloužit jako dodávka pro převoz zboží.

Automobilka Toyota nasadí v rámci projektu JHFC o využívání vodíku a palivových článků organizovaného japonským Ministerstvem hospodářství, průmyslu a obchodu své hybridní SUV do komerčního provozu na letišti Cetrair (Central Japan International Airport). Jižně od města Nagoya bude Toyota FCHV převážet zboží mezi jedním z distribučních středisek firmy Yamato Transport a letištěm Centrair. Vůz bude tankovat palivo ve vodíkové čerpací stanici přímo na letišti Centrair zřízené v rámci projektu JHFC.

Toyota si od projektu slibuje, že nashromáždí široké spektrum dat potřebných pro zavádění hybridních vozů s palivovými články do běžné výroby. Na letišti Centrair již od července 2006 jezdí hybridní autobusy FCHV-BUS (Fuel Cell Hybrid Bus) vyvinuté Toyotou ve spolupráci s firmou Hino Motors.

Toyota FCHV je osazena hybridním pohonem s elektromotorem, kde jako zdroj energie slouží baterie a palivové články využívající vodík z vysokotlakých zásobníků. Za jízdy vůz neprodukuje žádný oxid uhličitý ani žádný jiný zdroj znečištění atmosféry, jako jsou např. oxidy dusíku.

Toyota FCHV upravená pro Yamato Transport
Délka / šířka / výška [mm]4735 / 1815 / 1685
Motor-
Nejvyšší výkon [kW]90
Nejvyšší toč. mom. [Nm]260
Max. rychlost [km/h]155
Dojezd [km]330
Počet cestujících2
Maximální hmotnost nákladu [kg]150
PalivoVodík
BaterieNikl-metal-hybrid

Michal Otruba
Diskuze (6)