Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota zve na 24 hodin Le Mans prostřednictvím GT86 v barvách továrních speciálů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Toyota stylově zareagovala na blížící se 86. ročník závodu v Le Mans a představila trojici kupé GT86 v barvách závodních vozů, startujících v minulosti ve slavné čtyřiadvacetihodinovce.

Toyota je velkým favoritem na zisk vítězství v 86. ročníku 24 hodin Le Mans a britské zastoupení japonské značky prostřednictvím trojice upravených kupé GT86 připomíná vybrané závodní vozy z minulosti.

První z trojice kupé GT86 nese startovní číslo 33 a barvy závodního vozu Toyota TS010 z roku 1992. Tento speciál populární skupiny C dojel tehdy v Le Mans na druhém místě a jeho 3,5litrový vidlicový desetiválec disponoval výkonem kolem 515 kW (700 k).

Toyota GT86, jejíž karoserii zdobí převážně červená barva a startovní číslo 28, je vzpomínkou na model TS020 z roku 1998, který se proslavil pod označení GT-One a v Le Mans vynikal především svou rychlostí.

Poslední zástupce atraktivního tria se startovním číslem 5 je inspirován typem TS050 Hybrid z roku 2016, v němž značce Toyota uniklo vítězství v Le Mans doslova o vlásek.

Všechna tři kupé Toyota GT86 se mohou pochlubit i sadou aerodynamických doplňků, jimž vévodí velké přítlačné křídlo na zádi a koly, jejichž vzhled je inspirován koly závodních vozů, s nimiž sdílejí své barvy. Podvozky těchto automobilů jsou osazeny sportovními pružinami, snižujícími jejich světlou výšku o 40 mm a nerezový výfukový systém Milltek Sport zajistí jadrnější zvukový projev.

Toyota tuto atraktivní trojici představí návštěvníkům čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans a následně ji bude během roku využívat k propagaci britské zastoupení značky. Vznik odvozené limitované edice se neplánuje.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)