Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tunel Blanka: Praha chce podat žalobu na ČKD Praha DIZ kvůli vlastní chybě

Jan Mička
Diskuze (8)
Situace kolem Blanky je zase o něco vyhrocenější. Pražský magistrát připravuje žalobu proti ČKD Praha DIZ.

Z dosavadního vývoje situace kolem tunelu Blanka je vidět, že pražský magistrát trochu tápe. Firmy, které mají stavbu na starosti a měly by nést zodpovědnost za nekonečné průtahy otevření, hází vinu jedna na druhou, a dokud nebude na světě věrohodný znalecký posudek, patrně to tak i zůstane. Jenže ten ještě nikdo nemá a čekání je ubíjející.

Nejhorší situace nastane ve chvíli, kdy se do sporu zapojí soud, a jak to nyní vypadá, stane se tak velmi brzy. Paradoxně, aby radnice zakryla své vlastní pochybení, kvůli kterému se stavba nemusí otevřít včas (otázkou je, o jakém časovém horizontu se vlastně bavíme). Jak uvádí server iDnes.cz, podepsal bývalý pražský radní pro dopravu Jiří Nouza se společností ČKD Praha DIZ dodatek, který ji neuděluje povinnost dokončit práce ve stanoveném termínu. Město se tak v podstatě firmu nemá čím „popohnat“ a Blanka může být zavřená klidně i celý další rok.

Server iDnes.cz uvádí, že náměstek primátorky Krnáčové Petr Dolínek připravuje proti ČKD Praha DIZ žalobu. Ve spolupráci s odborem legislativy se však pravděpodobně najdou i jiné postupy, což bude možná potřeba. Pokud je totiž smlouva mezi radnicí a ČKD DIZ platná, je míč na straně společnosti, vzniknou další průtahy a pochopitelně i vícenáklady.

Současný vývoj dost napovídá výroku šéfa Metrostavu Jiřího Bělohlava, že si zdržení otevření tunelu někdo objednal. Metrostav po delší době „nečinnosti“ vyvinul snahu o převzetí zodpovědnosti za stavbu tunelu, čímž by dohlížel také na výměnu vadných kabelů, které má na starosti ČKD Praha DIZ. Všechno začíná čím dál více připomínat spolčení několika „hlavounů“ s cílem oškubat stát o další peníze.

Jan Mička
Diskuze (8)
21. 3. 2015 20:25
Re: Metrostav má kýbl másla na hlavě
Pravda je, že první, kdo by si měl hlídat stavbu, je objednavatel, když za ni bude platit. Na druhou stranu, pražský magistrát měl na toto objednanou firmu, která dělala stavební dozor a ta by měla za to nést plnou zodpovědnost, protože jak postupně vylézá na povrch, tak velká voda, za nic nemohla, ta voda v některých místech stála už před a průsaky tam jsou na denním pořádku. O kvalitně práce dodavatelů v čele s Metrostavem si nedělám iluze.
20. 3. 2015 08:43
Pekny prusvih
Tohle je ta nejhorsi situace. Dve dodavatelske firmy co prehazuji problem jedna na druhou a pravdy se uz nikdo nedopatra. Zazil jsem to x-krat v praci, zadne dobre reseni to nema. Mesto udelalo chybu (specialne s ohledem na kvality svych lidi), ze nenechalo tunel vysoutezit v celku, delit praci mezi vice firem predpoklada perfektni praci investora, coz u mesta jaksi nehrozi.
20. 3. 2015 08:41
Re: Metrostav má kýbl másla na hlavě
Magistrat je hlavnim vinnikem, protoze si neohlidal stavbu. To je stejne jako kdyz si nechate postavit barak a nehlidate si jak se to stavi. Taky vam firmy napachaji spoustu skod a odflaknou to. Bohuzel na magistratu pracuji jenom zoufalci a politicke vedeni resi politicke hratky misto rizeni mesta, pak to takhle dopada.
Avatar - Barry Lyndon
19. 3. 2015 17:19
Re: Metrostav má kýbl másla na hlavě
jj, to prý je teď častý problém českých žáků. Oni i jakoby čtou, ale přitom vůbec nechápou smysl čteného textu >:D
19. 3. 2015 15:36
Re: Metrostav má kýbl másla na hlavě
A co jste tedy vlastně řekl, formou písma, nic nevidím ...