Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vědci prolomili algoritmus keyless startování luxusních značek VW

Michal Fokt
Diskuze (6)
Majitelé vozů Bentley, Lamborghini, Porsche a Audi by teď mohli mít těžké spaní, byl rozluštěn kód Megamos Crypto, potřebný k bezklíčovému nastartování jejich aut. "Hackeři" mají v úmyslu jej zveřejnit.

Možná je to jen jedna z městských legend, ale před lety se tradovalo, že jedno dálkové odemykání u Volkswagenu dokázalo odemknout na parkovišti více aut. Ať už to je pravda nebo ne, od té doby se zabezpečení dálkového odemykání a bezklíčového startování přece jen vylepšilo a na samotném vrcholu těchto systému se má nacházet algoritmus Megamos Crypto, jenž zabezpečuje rozpoznávání keyless systémů u prémiových značek koncernu Volkswagen, tedy Bentley, Lamborghini, Porsche a Audi.

Měl být neprolomitelný, ale znáte to - jakmile se něco tváří až příliš sebejistě, přitahuje to pozornost. V tomto případě ovšem naštěstí (zatím) nikoli gangů zlodějů aut, kteří by tím pádem udělali z protagonistů filmů Únos aut a 60 sekund partičku amatérů, ale seriózních vědců, kteří zjevně neměli na práci nic lepšího, než hledat v tomto systému bezpečnostní rizika. A také našli.

Brit Flavio Garcia a dva jeho holandští kolegové Baris Ege a Roel Verdult z Stichting Katholieke Universiteit kódování prolomili a chystali se zjištěné informace zveřejnit příští týden ve zprávě na Usenix Security Symposium ve Washingtonu. Volkswagen proti tomu protestoval s tím, že by se informace mohly dostat do podsvětí mezi gangy zlodějů aut. Vědci byli ovšem neoblomní s tím, že mají nejen právo, ale dokonce i povinnost upozornit na problémy s bezpečností. Volkswagen se tedy urychleně obrátil na soud a ten mu dal za pravdu.

Senzace se tedy v plné parádě na zmíněném sympoziu konat nebude, nebylo by ale nic divného na tom, kdyby začal mít pan Garcia nezvané hosty s všetečnými otázkami. Jisté každopádně je, že jistá oddělení u VW a jejich externí dodavatelé teď jedou čtyřiadvacítky, aby zabezpečení vylepšili, v ohrožení jsou údajně miliony aut.

Michal Fokt
Diskuze (6)
Avatar - R32
1. 8. 2013 15:22
Re: Kdo se chvástá...
6 mesiacov je krátka doba nato aby vymysleli niečo nové "neprelomiteľné" a navyše myslieť si že je niečo 100%-né je jedna vec a realita je vec druhá. Keby boli 100%-ný tak by tie autá nebolo možné ukradnúť a všetci dobre vedia aké čísla robia pri kradnutých autách práve koncernové vozy... ;-\
Avatar - Katikakus
1. 8. 2013 13:12
Re: Kdo se chvástá...
VW upozornili pred 6 mesici, ale koncern nijak nezareagoval.
1. 8. 2013 13:01
Re: Kdo se chvástá...
Neprodali, neprodali.......... . ;-\

Právě za to bych nedal ani zlámanou grešli. To, že na zprávách po celém světě hlásí, že ne a jak jsou čestní, pravdomluvní a panenští jako Mirek Dušín neznamená vůbec nic. Je jasné, že nebudou vytrubovat veřejně do celého světa jak na to. ;-)
Avatar - Stejsn
1. 8. 2013 12:57
Re: Kdo se chvástá...
Co to je "velká almužna"?
1. 8. 2013 11:46
Re: Kdo se chvástá...
Nic není neprolomitelne, to je jasne, ale nechapu, cemu by zverejneni pomohlo, spis na to měli upozornit VW a od VW dostat velkou almužnu, ze to nikomu z podsveti neprodali.