Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Cadillac XTS předvádí palubní systém CUE

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (14)
Nová vlajková loď značky Cadillac v letošním roce vstupuje na severoamerický trh a součástí její výbavy je mimo jiné i palubní systém CUE.

Cadillac XTS se ve své sériové podobě představil na loňském podzimním autosalonu v Los Angeles. V nabídce sedanů své značky se postavil nad model CTS a jeho úkolem je nahradit rovnou dva Cadillacy: větší a levnější DTS s pohonem předních kol a prestižnější STS s pohonem zadních kol, který navazoval na řadu Seville.

Velký čtyřdveřový sedan s karoserií dlouhou 5131 mm a rozvorem náprav 2837 mm je poháněn motorem 3,6 DI V6. Pod kapotou XTS je tento šestiválec naladěn na výkon 224 kW a točivý moment 355 Nm. Prostřednictvím automatické šestistupňové převodovky Hydra-Matic 6T70 mohou být poháněna přední nebo všechna čtyři kola.

Zákazníci mohou volit jeden ze čtyř stupňů výbavy – Standard, Luxury, Premium a Platinum. Ke všem vozům je dodáván iPad. Ten zákazníky naučí obsluhovat palubní systém CUE (Cadillac User Experience), který se může spárovat až s deseti zařízeními, jakými jsou mobilní telefony, flash disky, SD karty nebo MP3 přehrávače.

Palubní systém CUE zahrnuje osmipalcovou dotykovou obrazovku ve středové konzole, na které lze ovládat a monitorovat všechny důležité funkce vozu. Lze jej přizpůsobit a nastavit dle libosti. Třeba k ladění rádia a vyvolání dalších funkcí se používají pouhá čtyři tlačítka.

Kromě osmipalcové obrazovky na středové konzole je Cadillac XTS vybaven i 12,3-palcovým displejem, který je na místě klasického přístrojového štítu. V rámci palubního systému CUE se na něm mohou zobrazovat přístroje s grafikou klasických analogových ukazatelů, které mohou nahradit tři další různé druhy zobrazení důležitých provozních informací.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (14)
12. 6. 2012 19:12
Re: Budoucnost
Rozšířená realita se v autech testuje už nějaký ten pátek. Navigace, která ti nakreslí trasu, po které máš jet, přímo na silnici atd. Hlavní problém, prozatím, je cena. Vem si, kolik aut v dnešní době nabízí HUD. A to jde o mnohem menší plochu.
10. 6. 2012 23:27
Budoucnost
Řekl bych, že za pár let už auta nebudou mít uvnitř vestavěné displeje a budíky. Uprostřed přístrojovky bude místo na tablet, který bude dostatečně "trčet" aby v horní části mohl promítat rychloměr a otáčkoměr. V další fázi přední okno začne fungovat jako ty nové brýle od google - uvnitř bude průhledná OLED matrice a na ní se bude promítat rozšířená realita (pokyny navigace, informace o rychlosti, dopravní situaci, návrh trasy, atd.) Při couvání naopak zase pohled zadní kamery u aut, které nebudou mít automatické parkování. Na A sloupcích budou ohnuté oled displeje zcela rušící slepé úhly. Auta budou jezdit na levný a ekologicky vyrobený vodík - v jaderných reaktorech 4. generace.
Tahle budoucnost bohužel nečeká Evropu, pouze Čínu, Indii, možná Rusko, USA. Nás čeká budoucnost o poznání méně radostná s našimi zkorumpovanými vládci a fanatickými ekologisty.
Avatar - positivemind
10. 6. 2012 12:47
Re: Hmmm
:yes: bývalý servis byl fakt hrůza, doporučuju servis a prodej british cars ;)
Avatar - Gasoline
10. 6. 2012 12:00
Re: Hmmm
Jo, Rovery a jejich osm počítačů. Na fóru by se takových historek dalo najít. Nicméně jako majitel LR Discovery 3 jsem se s touto hláškou za 190 000 km nesetkal. A to jsou Discovery3 a RR Sport ve střevech shodné. Takže asi smůla na kus + pověstná profesionalita dřívějšího ofiko servisu.
Z hlavy mě napadá prasklá hadice k turbu. Přesně tak by se to auto asi chovalo. Jakýkoliv problém s turbem uvede vozidlo do nouzového stavu.
Avatar - positivemind
9. 6. 2012 22:23
Re: Hmmm
Bože, to jsou hospodské povídačky... doba jde dopředu a místo mechanických součástek se začínají objevovat elektronické. Netrpí tak na mechanické chyby, ale na softwarové - ty jsou narozdíl od těch mechanických často opravit hodně snadno, rychle a tudíž i levně.