Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW chystá levný elektromobil. Bude to crossover o velikosti T-Rocu

David Bureš
Diskuze (54)
Německá značka chce „lidové vozy“ nabízet i v případě své elektrické řady. Připravovaný elektromobil má stát asi půl milionu korun.

Volkswagen v následujících letech hodlá výrazně expandovat na poli elektromobilů. Široká nabídka elektrovozů mu umožní snížit cenu takové techniky, což by mělo tyto vozy zlevnit, aby si je mohlo pořídit více zákazníků. Díky tomu automobilka bude moci postavit elektromobil, který by se mohl prodávat za cenu okolo 500.000 korun.

O přípravách takového auta se hovořilo již loni, nyní jej ale potvrdilo samo vedení automobilky, prostřednictvím svého produktového stratéga Michaela Josta. Podle jeho slov tento „lidový elektromobil“ s cenovkou pod 530.000 korun dorazí nejpozději v roce 2024.

Půjde o pětimístný kompaktní crossover o velikosti dnes už vyráběného Volkswagenu T-Roc, nabízeného s konvenčními spalovacími motory. Takový automobil dává logiku, v dnes tak populárním segmentu by Volkswagen mohl snadno prorazit i elektromobilem. Navíc by mohl pomoci se snahou Volkswagenu vyrábět do roku 2022 milion elektrovozů ročně.

Základem bude samozřejmě platforma MEB vyvinutá speciálně pro potřeby elektromobilů. Určená je pro menší vozy, pro větší bude určena architektura PPE, vyvíjená společně Audi a Porsche. O výrobu by se pak měl postarat německý závod Emden, který má být v následujících letech přebudován na produkci elektroaut. Dnes vyrábí modely Passat a Arteon, jejichž nástupci budou vznikat u Škody, v Kvasinách.

Koncern Volkswagen plánuje prodávat do roku 2025 na 27 elektromobilů využívajících platformu MEB. Vedle mateřského Volkswagenu ji využijí i značky Audi, Seat a Škoda. Právě VW potvrdil již pět modelů, které budou součástí nové elektrické řady I.D. Prvním bude již letos představený kompaktní hatchback I.D Neo, dále budou postupně sériově realizovány koncepty Crozz, Buzz a Vizzion.

David Bureš
Diskuze (54)

Doporučujeme

Avatar - ElectroDad
7. 2. 2019 00:05
VW si tím elektromobilním PR pomáhá nebo škodí?
Je to až k pousmání, jak křečovitě VW háže novinkami elektromobilů, které uvede na trh za 5 let. Za mne to fakt svědčí o tom, že si seriozně uvědomují, že jim v nástupu elektromobility ujíždí vlak, s dieselgate mají slušné máslo na hlavě a tak aspoň vyrábí na plné obrátky infromační konkurenční boj. U mne ztrácí kredibilitu a možná názor změním, až předvedou skutečný, konkurenceschopný elektromobil.
5. 2. 2019 22:55
Re: Bla bla bla
Diky, ja si ani nevsimnul, ze o mne byla rec :-)

A najednou jsem v jednom pytli s Winem >:D
5. 2. 2019 17:19
Re: Bla bla bla
Odkedy je Don Vito "fosil"?
5. 2. 2019 16:51
Re: Vážně?
A bude to z důvodu, že je zlá Tesla a nebo jen z důvodu, že šetří na vývoji?
Avatar - elektrikar
5. 2. 2019 14:24
Re: Bla bla bla
Tak mi řekni kolik procent (ehm promile) městských aut má reálně namontováno nezávislé topení, když se to dá tak lehce dodělat >:-[] >:-[] >:-[]