Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen opět zvažuje koupi Protonu

David Bureš
Diskuze (38)
Německý koncern už v minulosti zvažoval, zda malajskou automobilku nekoupí.

Volkswagen AG zvažuje, zda nekoupí minoritní, nebo kontrolní podíl v malajské automobilce Proton. Agentuře Reuters to sdělily dva zdroje obeznámené se situací.

VW Group by tímto krokem chtělo získat významný podíl na trzích v jihovýchodní Asii. Ovládnutí těchto trhů by koncernu pomohlo s plány, které počítají s tím, že se VW Group stane největší automobilkou světa.

Německý Manager Magazin pak tento týden uvedl, že Volkswagen chystá učinit nabídku na nákup části Protonu. V dlouhodobém horizontu je dokonce zvažována koupě celé malajské automobilky. Mluvčí Volkswagenu Eric Felber se k těmto zprávám odmítl vyjádřit.

Němeký koncern by ovládnutím Protonu navíc získal přístup k Lotusu. Britský malovýrobce je totiž nyní ve vlastnictví Protonu.

Volkswagen Passat se mimochodem už v Malajsii montuje ve spolupráci se zdejším konglomerátem DRB-HICOM, většinovým vlastníkem Protonu. V budoucnu by v závodě DRB-HICOM mohly být montovány také modely Jetta a Polo.

Volkswagen už v minulosti zvažoval, zda nekoupí v Protonu podíl. Naposled se o možném nákupu podílu v malajské automobilce hovořilo před dvěma lety. Jednání však tehdy zkrachovala, bylo to i tím, že malajská vláda, tehdejší vlastník Protonu, chtěla, aby automobilka zůstala v malajských rukou.

VW Group se chce stát v roce 2018 největší automobilkou světa. Dosáhnout chce ročního odbytu 10 milionů vozidel. Na cestě k těmto výsledkům by mělo pomoci právě i ovládnutí trhů v jihovýchodní Asii.

David Bureš
Diskuze (38)
23. 7. 2012 16:44
Re: Proton
Ten tvůj výkřik asi znamená chvilkové pochopení té neuvěřitelné záplavy blábolů, prokládaných smajlíky a velkými písmeny, co jsi sem zase naplácal, že?
Avatar - Skipper
21. 7. 2012 20:13
Re: Proton
>:D Hmm každý slušný vůz, tŕeba Phantom TDI délající chro chro chro >:D
Avatar - Aladeen
21. 7. 2012 16:37
škoda
že sa Proton nepredáva aj u nás;-\ ... Ale späť k téme , osobne si myslím že VW by už nemusel kaziť ďalšie automobilky .. ;-) Už mi VW pripomína Hitlera chce obsadiť celý svet :no:
Avatar - Hammunasakra
21. 7. 2012 13:20
Re: Proton
a) do TOUAREGu ano
b) "tuctovka" (je i jen ve své kategorii jen "průměrný") R4 2.0 Tdi do PORSCHE?? Ne ne a NE - to je fakt ÚPADEK jak hrom :no: ;-\
c) nejsem "principiálně" proti naftě (a někde je opravdu FAJN) , ale do KAŽDÉHO (slušného) vozu nafta rozhodně NEpatří (ve Ferrari California či MB SL by mi FAKT NE"chutnala" - a takových vozů je (naštěstí) stále DOST :yes: :-)
d) stále ještě NEní nad (mimořádně) silný BENZÍNový motor :yes: :yes: ;-)
Avatar - Hammunasakra
21. 7. 2012 13:13
Re: Proton
Ach-můj-bože!!! ;-\ :no: 8-s :no: :'-( :no: