Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen T-Roc se blíží, Golf SUV se představí v Ženevě

David Bureš
Diskuze (0)
Největší evropská značka v příštím roce rozšíří svoji nabídku o nové kompaktní SUV. Chystá se také nástupce Passatu CC.

Volkswagen dnes nabízí pouze dvě SUV, Tiguan a Touareg. V době expanze tohoto segmentu automobilka dobře ví, že je to málo, což v následujících letech hodlá změnit. V příštím roce představí nové kompaktní SUV o velikosti Golfu, které se představí na ženevském autosalonu v březnu 2017.

V Ženevě představený automobil bude blízký sériovému provedení, stále však bude označován jako koncept. Definitivní produkční verze se představí v druhé polovině roku 2017.

Novinka použije název T-Roc, který se objevil už na konceptu z roku 2014. Ten poprvé naznačil příchod nového SUV, do sériové verze měl ale hodně daleko. T-Roc byl totiž třídveřové SUV s otevřenou karoserií.

To sériový T-Roc bude samozřejmě pětidveřový, na koncept však naváže některými stylistickými prvky. Zachována by měla být také délka asi 4,1 metru, kterou se vůz zařadí pod dnešní Tiguan. Ten na délku měří 4.486 mm. Rozvor by měl být totožný jako u Golfu, tedy 2.640 mm.

Základem bude architektura MQB, nabízenými prvky T-Roc naváže na poslední volkswageny. K dispozici tak bude digitální přístrojový štít, záplava bezpečnostních asistentů nebo motory 1.0 TSI a 1.5 TSI evo. Počítá se se zástavbou pohonu všech kol nebo hybridního pohonu. V nabídce dokonce nebude chybět ani elektrické provedení.

T-Roc bude jedním ze čtyř SUV, které nabídku Volkswagenu obohatí v následujících třech letech. Na jaře 2017 se začne prodávat Atlas, velké sedmimístné SUV určené primárně pro americký a čínský trh. Pod T-Rocem pak bude stát ještě malé SUV, naznačené letos konceptem T-Cross Breeze. Nezapomeňme ani na chystanou prodlouženou verzi Tiguanu.

Kompaktní SUV pak není jedinou novinkou Volkswagenu pro příští rok. Nové generace se dočká Touareg, který má narůst na více než pět metrů. Představí se i nástupce (Passatu) CC. Šéf wolfsburské značky Herbert Diess nedávno přiznal, že už se nebude jednat o sportovně střižený sedan, ale fastback.

David Bureš
Diskuze (0)