Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen Tiguan jako studie v Los Angeles (video)

Dan Vořechovský
Diskuze (67)
Přírůstek do třídy menších SUV zaznamenáme sice až příští rok, ale současná verze studie Tiguan by se měla velmi blížit sériovému vozu.

Na autosalonu v americkém Los Angeles odhalil Volkswagen svou studii kompaktního vozu s názvem Tiguan. Studie byla poprvé představena jako “Concept A” v Berlíně na začátku tohoto roku a v červenci byla na základě hlasování 350 tisíc čtenářů časopisů vydavatelství AutoBild nazvána jako Tiguan. Model vystavený v Los Angeles by se měl již výrazně podobat skutečné produkční verzi. První vozy si budou moc zákazníci odvézt na konci příštího roku.

Studie Tiguan, známá také jako “baby Touareg”, měří na délku 4,4 m, na šířku 1,85 m a na výšku 1,69 m a svými rozměry je tak vůz velmi podobný modelu Touran (4,4 x 1,8 x 1,6). Vnější vzhled auta byl vytvářen v první řadě tak, aby vypadal sebevědomě a svalnatě. To bylo pro automobilku dokonce na vnějším vzhledu to nejdůležitější. Vůz je na první pohled typickým zástupcem koncernu Volkswagen, avšak najdeme i některé odlišnosti. Tmavý “kovový” vzhled přední masky ostře kontrastuje s barvou vozu. Zajímavý je i vzor masky a dvě horizontální lamely “podpírající” logo VW. Rámeček masky je chromovaný a navazují na něj podlouhlé xenonové světlomety. Záď vozu je typicky volkswagenovská, umístění světel připomíná modely Eos nebo Passat a v blatníku najdeme “obdélníkové” koncovky výfuků po obou jeho stranách a také náznak difuzoru.

{videoplayer link="http://www.youtube.com/v/WSfsBz3NH4M" style="auto"}

Designově zajímavá jsou také 19palcová kola s pneumatikami Continental, které mají oranžové radiální pruhy. Pneumatiky přitom nejsou „natřené“ oranžovou barvou, ta totiž prostupuje vrstvou pneu jako “zabudovaný” komponent.

I v interiéru byly použity tři barvy: černá, stříbrná a oranžová. Černá kožená sedadla jsou vzorována oranžovými proužky, což má připomínat vzorování pneumatik. Interiér nabízí prostor až pro pět cestujících s tím, že zadní lavice je sklopná, a to jak dozadu, tak dopředu. Pasažéři si také budou moci dopřát 1,34 dlouhou a 0,85 m širokou prosklenou střechu.

Vystavená studie dostala pod kapotu zbrusu nový typ dieselového motoru nazvaného BLUETEC. Motor byl vyvinut společně s automobilkami Audi a Mercedes-Benz a prezentován byl poprvé také na autosalonu v Los Angeles. Pro motor BLUETEC byl použit “stavebnicový princip” různých systémů pro výrazné snížení produkce emisí. Jedním z takových systémů je např. zařízení zachytávající plyny NOx , kterě snižuje produkci oxidů dusíku oproti současným dieselovým motorům až o 90%.

Další podrobnosti o modelu Tiguan budou výrobcem zveřejněny během prvního čtvrtletí příštího roku.

{videoplayer link="http://www.youtube.com/v/TXCbZun7mbs" style="auto"}

Dan Vořechovský
Diskuze (67)
30. 11. 2006 23:09
Re: časy se mění...
:yes: :yes: :yes:
Avatar - Dinar
30. 11. 2006 13:07
Re: Co je ještě SUV
Souhlas, Vitara jde na to z druhého konce, tedy zcivilněný offroad, ne zoffroudovatělé kombi, a to je znát, v této generaci už je ale slušná i na silnici, takže označení SUV si zaslouží, i když v dieselu není zrovna vzorem kultury. Freelander je příkladem moderního řešení, tj. nezávislé zavěšení, přitom slušné křížení, velká světlá výška a chytrá elektronika, Terrain Response, výsledek bude velmi podobný jako u Vitary, na silnici lepší. To by měla být cesta pro Tiguan, uvidíme. ;-)
30. 11. 2006 12:50
Re: Co je ještě SUV
Ale Vitara 5D díky integrovanému rámu, s trvalým pohonem všech kol, redukcí a uzávěrkou mezinápravovýho dif. toho v terénu předvede opravdu hodně. ;-)
Avatar - Dinar
30. 11. 2006 12:34
Re: Co je ještě SUV
Psal jsem o konkurenci Range, ML, Touaregu, tj. masírkami jsem měl na mysli "lifestylová jakože terénní auta" ve třídě velkých SUV, vitaru naopak považuju spolu s novým freelanderem (i když jsem jej zatím nejel, tradice jistě LR nedovolí ošidit terénní schopnosti) za jediná malá SUV hodná toho názvu.
Avatar - Dinar
30. 11. 2006 10:31
Re: No konečně
Zas tak zřejmé to není, podvozek z golfu 4x4 a pouze palubní deska z golfu plus, to je vše, žádný společný díl karoserie s golfem plus nemá. ;-)