Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo a zvířata: V budoucnu bez kolizí

David Bureš
Diskuze (0)
Bezpečnostní systém od Volva už rozpoznává chodce, v budoucnu však bude řidiče varovat i před zvířaty.

Švédská automobilka Volvo vyvíjí nový bezpečnostní systém, který sníží nebezpečí srážky auta se zvířetem na silnici. Jen ve Švédsku se loni stalo na 47.000 nehod se zvířaty, v asi 7.000 případech se jednalo o srážku s losem. V sériových Volvech se nový systém objeví během následujících let.

Součástí vyvíjeného systému je infračervená kamera a radar, které sledují dopravní situaci. Díky tomu systém funguje i za tmy. Během úsvitu, soumraku a temných zimních měsíců je totiž riziko kolize automobilu se zvířetem největší.

Pokud systém zachytí zvíře, upozorní řidiče zvukovým signálem. V případě, že řidič nezareaguje, budou automaticky sepnuty brzdy auta. “Naším cílem je, aby systém fungoval během rychlostí, které vozidla dosahují na okresních silnicích,“ říká Andreas Eidehall, technický expert Volva na aktivní bezpečnostní systémy.

Systém má řidiči pomoci se vyhnout srážce, popřípadě auto zpomalí tak, aby byla snížena rychlost nárazu. Tím zároveň klesne riziko utrpění vážných zranění.

Vývojový tým Volva už navštívil lesní oboru, aby nafilmoval zvířata a jejich chování. Díky tomu by měly senzory systému rozpoznat různé druhy zvířat. Inženýři se především zaměřili na sledování jelenů, losů a daňků. První verze systému totiž bude reagovat pouze na velkou zvěř.

Nebezpečí srážky s losem a další velkou zvěří tkví v tom, že se zvíře často dostane na kapotu, zničí čelní sklo a může zranit posádku auta. Jen ve Švédsku se za rok s losem srazí asi 7.000 aut. Podle amerického Pojišťovacího institutu pro bezpečnost silničního provozu během let 1993-2007 zahynulo 2.499 lidí při srážce se zvířetem.

Základem nového bezpečnostního systému je Pedestrian Detection s funkcí Full Auto Brake, který se loni poprvé objevil v sériovém Volvu S60. Od letošního roku je součástí příplatkové výbavy i pro faceliftované modely S80, V70 a XC60.

Pedestrian Detection s funkcí Full Auto Brake monitoruje přítomnost chodců ve vozovce a snaží se aktivně zabránit případnému střetu. Tento systém je schopen zcela vyloučit kolize s chodci do rychlosti 35 km/h. Ve vyšších rychlostech je cílem maximální zpomalení jízdy vozidla před nevyhnutelnou kolizí, což významně zvyšuje šanci chodce na přežití a minimalizuje riziko jeho poranění.

Vývoj nového bezpečnostního systému je součástí vize Volva pro rok 2020. Švédská automobilka chce do příštího desetiletí natolik vylepšit bezpečnost svých aut, že se v nich od roku 2020 nikdo vážně nezraní.

David Bureš
Diskuze (0)