Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo FH16 jako silniční vlak v Austrálii (Video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Volvo FH16, nejnovější a nejvýkonnější zástupce Volvo Trucks pro těžkou dálkovou přepravu, bylo testováno v nejnáročnějších podmínkách.

Volvo Trucks provádělo v Austrálii komplexní testy nové generace řady FH od počátků jejího vývoje a dvojici motoristických novinářů poskytlo k jejich jízdě model FH16 s výkonem 515 kW a kabinou Globetrotter XL.

Schopnosti nového FH16 si vyzkoušeli Brian Weatherley a Steve Brooks, novináři specializující se na užitková vozidla, při své testovací jízdě v Austrálii. Právě zde totiž musí nákladní vozidla překonávat obrovské vzdálenosti a často po nekvalitních silnicích.

Specialitou australského provozu jsou navíc silniční vlaky, které tvoří několik návěsů za jedním tahačem. Jejich řidiči ve svých vozech při cestách napříč australskou divočinou tráví v průměru pět nocí, což klade zvýšené nároky na ergonomii a komfort v kabině.

První co bylo v rámci testu vyzkoušeno byly úložné prostory v kabině. Ty jsou dostatečně dimenzovány na základní potřeby dvoučlenné posádky od náhradního oblečení přes potraviny až po zásoby vody.

Trasa dvoudenní cesty z Brisbane do Toowoomba vedla přes hornaté Cunningham Gap a posádce nabídla nejrůznější jízdní podmínky a povrchy silnic. Brian Weatherley uvedl, že silnice a rychlosti, jimiž se po nich pohybují vozidla, jsou velmi odlišné od všech s čím se doposud setkal.

Během prvního dne se Volvo FH16 pohybovalo po australských cestách jen s jedním návěsem, ale pro druhý den se proměnilo v silniční vlak s trojicí návěsů. Celá souprava se mohla pochlubit délkou 36 metrů a hmotností 84 tun.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - PTS
22. 8. 2013 12:47
Krasa
Nový Volva jsou krásný, hlavně ty háky ve světlech jsou bomba :yes: Ale ta cedulka z toho RT nedělá. Prostě tomu chybí ten "naběrač sobů" a další detaily... Nemá to ten světáckej výraz :-!

[odkaz] [odkaz] [odkaz]