Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks: Lekce ekonomického řízení (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Více než 50 % řidičů navštěvujících fórum Worldtrucker se podle nedávného průzkumu snaží jezdit co nejekonomičtěji. Jak na to předvádí novinář Brian Weatherley.

Úspora paliva je vždy žhavým tématem, ale není to jen životní prostředí, které může získávat významné výhody ze snižování spotřeby paliva. Fakt je, že díky němu chtějí významné finanční úspory získávat i dopravní společnosti.

U průměrné evropské přepravní společnosti tvoří náklady na palivo více než třetinu celkových nákladů. A ty se při efektivním způsobu řízení vozidla mohou snížit až o 10%.

A protože spotřebě paliva jsou přímo úměrné emise oxidu uhličitého, má také přímý účinek na životní prostředí. Vztah řidičů k palivově efektivnímu způsobu řízení - a také jejich vědomosti o něm - jsou proto důležité jak z finančního hlediska, tak i pro životní prostředí.

Společnost Volvo Truck Corporation proto použila své globální fórum worldtrucker.com k tomu, aby provedla průzkum postoje řidičů k palivově efektivnímu způsobu řízení. Cílem tohoto fóra, které začalo pracovat loni na jaře, je dosáhnout dokonalejšího porozumění zájmům a potřebám řidičů.

Výsledky průzkumu, kterého se zúčastnilo 1300 řidičů, prokazují, že řidiči jsou si významu spotřeby paliva velmi dobře vědomi.

Na otázku - Myslíte na to, abyste svůj nákladní vůz řídil tak úsporně, jak je to jen možné? – odpovědělo 53 % řidičů, že na spotřebu paliva myslí při řízení stále. Ze zbývajících řidičů, kteří odpovídali v rámci průzkumu, jich 42 % odpovědělo, že na ekonomický způsob řízení myslí občas, zatímco 5 % řidičů vůbec nikdy.

To znamená, že zde existuje ještě značný potenciál do budoucnosti. Vlastní školení řidičů společnosti Volvo Truck Corporation v praxi prokazuje, že se všichni řidiči mohou naučit, jak snížit svou spotřebu paliva, a to nezávisle na tom, jak velkou mají zkušenost.

Cílem tedy není zjišťovat, jestli je možné snížit spotřebu paliva, ale spíše to, aby přepravní společností svým řidičům nabízely dostatečné podněty k ekonomickému způsobu jízdy.

Povědomí o důležitosti úspor paliva zdůrazňuje také Drivers Fuel Challenge (soutěž řidičů ve spotřebě paliva) - globální soutěž společnosti Volvo Trucks v ekonomickém způsobu řízení, otevřená všem řidičům užitkových vozidel. Letos tato událost přilákala více než 3500 řidičů z celého světa.

Novinář a zakladatel blogu BigLorryBlog Brian Weatherley, kterého vede instruktor Volvo Trucks Andy Colett, v krátkém snímku předvádí, že absolvováním lekce ekonomického způsobu řízení lze upravit svůj styl řízení a dosáhnout snížení spotřeby paliva o sedm procent.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - theolli
5. 1. 2012 09:23
hmm,
a kdy si necháte dát lekci ve stavbě kabin?? To je ubohost!